Az aszfalthoz ragasztották magukat a klímaaktivisták német repülőtereken

2024.08.15. 09:42
Csütörtök reggel két németországi repülőtéren is fel kellett függeszteni a fel- és leszállásokat, miután klímaaktivisták az aszfalthoz ragasztották magukat.

A Letzte Generation (utolsó nemzedék) környezetvédő csoport közleményben jelentette be, hogy két-két aktivistája hajnali 5 órakor az aszfalthoz ragasztotta magát négy repülőtér gurulóútjain, Berlinben, Köln/Bonnban, Stuttgartban és Nürnbergben – írja az MTI.

A figyelemfelkeltő és fényvisszaverő narancssárga mellényt viselő aktivisták transzparenseket bontottak ki olyan jelszavakkal, mint hogy „A kőolaj öl”. Akciójukkal azon követelésüknek akartak nyomatékot adni, hogy a világ országai írjanak alá megállapodást a fosszilis tüzelőanyagokról való lemondásról.

Az aktivistákat Berlinben és Stuttgartban hamar eltávolították a repülőtér aszfaltjáról, a köln/bonni és a nürnbergi repülőtér forgalmát azonban felfüggesztették a rendőrségi akció idejére. A tüntetők egyik helyen sem léptek a futópályák területére.

Klímaaktivisták már többször hajtottak végre hasonló figyelemfelhívó akciót, július végén a frankfurti, valamint a Köln–Bonn nemzetközi repülőtéren is akcióztak. 2023 májusában Münchenben szervezett hasonló ragasztós megmozdulást a klímaaktivista-csoport. Akkor nyolc embert tartóztattak le a német hatóságok.

Szintén az elmúlt évben Genfben bénult meg egy időre a légi közlekedés, miután a Greenpeace környezetvédelmi szervezet felhívására mintegy száz klímaaktivista a magánrepülőgépek betiltását követelve elfoglalta az európai üzletirepülőgép-kiállítás és iparági konferencia számára fenntartott egyik futópályát.

Klímaváltozás, környezettudatosság, fenntartható jövő.
Ezek nem csak trendi hívószavak, hanem a közös valóság, amiben mindannyian élünk. A Zöld Indexen mi is kiemelt figyelemmel foglalkozunk ezekkel a témákkal. Ha te is fontosnak tartod, hogy azoknak is élhető bolygójuk legyen, akik ma születnek, csatlakozz hozzánk a Zöld Indexen.