Megjelent Európában a vírus, amely miatt vészhelyzetet hirdetett a WHO

2024.08.15. 20:49
Nem hiába hirdette ki korábban a WHO az egészségügyi vészhelyzetet, ugyanis az augusztus 15-én megjelent hírek szerint túlterjedt Afrika határain a majomhimlővírus új variánsa. A Mpox-Klade I vírusváltozatát Svédországban diagnosztizálták. Az Egészségügyi Világszervezet összehangolt, nemzetközi fellépést szorgalmaz egy súlyos járvány megelőzése érdekében.

Az ország első majomhimlős megfertőződését jelentették be csütörtökön Svédországban,

és ez az első eset, hogy az Mpox-Klade I vírusváltozatát Afrikán kívül diagnosztizálták.

Jakob Forssmed szociális ügyi miniszter sajtótájékoztató keretében közölte, hogy a délután folyamán megerősítést kaptak a svédországi esetről, az majomhimlő vírus súlyosabb variánsáról, az úgynevezett Mpox-Klade I-ről.

„Ez az Mpox-Klade I fertőzés az első, amelyet Afrikán kívül jegyeztek fel. Az illető egy olyan afrikai régióban fertőződött meg, ahol ez a változat súlyos járványkitörést okozott” – közölte az MTI szerint Olivia Wigzell, a svéd közegészségügyi hivatal vezetője, hozzátéve, hogy a svéd lakosság nincs veszélyben.

Szerdán hirdetett vészhelyzetet az Egészségügyi Világszervezet

Augusztus 14-én az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nemzetközi horderejű egészségügyi veszélyhelyzetet rendelt el a majomhimlő Afrikában terjedő új variánsa miatt.

A WHO főképpen egy olyan vírusvariáns miatt aggódik, amit 2023 végén mutattak ki a Kongói Demokratikus Köztársaság keleti részén. Az Mpox-Klade I változat Ib jelű alvariánsáról van szó. Bár részletekbe menő tanulmányok még nem készültek, szakemberek abból indulnak ki, hogy fertőzőbb és súlyosabb megbetegedést idézhet elő az eddig ismert variánsoknál.

Az Mpox-Klade I változat az utóbbi hetekben a Kongói Demokratikus Köztársaság (KDK) mellett Ugandában, Ruandában, Burundiban és Kenyában is megjelent.

Világos, hogy létfontosságú az összehangolt nemzetközi fellépés a járványkitörés megfékezése és az emberéletek megmentése érdekében

– húzta alá Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója.

A KDK közölte, hogy az év eleje óta a vírus már legkevesebb 548 ember halálát okozta az országban.