A milliárdos exkormányfő lánya lett az új miniszterelnök Thaiföldön

2024.08.16. 12:46
A thai parlament Paetongtarn Shinawatrát, a száműzött miniszterelnök, Thaksin Shinawatra legkisebb lányát választotta meg miniszterelnöknek, ezzel folytatódik a Pheu Thai párt 23 éves vezetése.

A thai parlament pénteken 319 igen, 145 nem és 27 tartózkodó szavazattal megválasztotta új miniszterelnökét: Paetongtarn Shinawatrát, a thai milliárdos exminiszterelnök Thaksin Shinawatra lányát. Paetongtarn a harmadik a Shinawatra politikai dinasztiában, apja előtt nagynénje, Yingluck Shinawatra is betöltötte a délkelet-ázsiai ország kormányfői tisztségét. Amiben Paetongtarn nem szeretne hasonlítani rokonaihoz, az az, hogy apját és nagynénjét is száműzték az országból, Yingluck azóta sem él Thaiföldön.

Paetongtarn, aki 37 évesen az ország legfiatalabb vezetőjévé vált, a Pheu Thai kormányzó párt vezetője, valamint egyetlen jelöltje volt. Elődjét, Srettha Thavisint az ország alkotmánybírósága távolította el posztjáról, miután etikai vétséget állapítottak meg nála.

Thavisin egy olyan tagot nevezett ki kabinetjébe, aki börtönben volt vesztegetés miatt. Ez a második eset volt, amely megrázta a thai politikát, ugyanis a héten az alkotmánybíróság feloszlatta az „Előre” nevű, legnagyobb ellenzéki pártot, amely tavaly megnyerte a választásokat, viszont a katonaság által támogatott Szenátus nevű szervezet miatt sosem kerültek hatalomba. A Nép Pártja néven nem sokkal később újraalakultak.

Az újdonsült miniszterelnök apja a thai politika egyik legnépszerűbb, de legmegosztóbb alakja, akit 2006-ban egy katonai puccsal űztek el. Sokan a Pheu Thai de facto vezetőjének tartják, népszerűsége pedig nagyban hozzájárult ahhoz, hogy lányát megválasztották – írja az AP.

Paetongtarn 2021-ben kezdte politikai pályafutását, amikor pártjának inkluzivitással foglalkozó tanácsának vezetője lett. 2023-ban nevezték ki a Pheu Thai élére, valamint bekerült a kormánypárt három lehetséges miniszterelnök-jelöltje közé is. Bár attól tartanak, hogy valójában apja tért vissza a hatalomba, kampányai során többször ennek ellenkezőjéről számolt be.

Nem apám árnyéka vagyok. Mindörökké apám lánya vagyok, de a saját döntéseimmel

– mondta egy riporternek az ország második női miniszterelnöke. Thaksin azonban még mindig hoz döntéseket pártján belül, így nehéz lesz elszakadnia ezektől a vádaktól. Paetongtarn apja tavaly tért vissza az országba több évig tartó száműzetéséből, amely az ellenzék legyőzése miatt volt szükséges.

A Pheu Thai 2001 óta minden választást megnyert, leszámítva a 2023-ast, ahol az Előre Párt húzta be a legtöbb szavazatot, ám a hatalmat sosem vették át, így a 23 éve az ország élén álló párt folytatja működését. Thaksin lányának megválasztásával elhárulhat a thai politika egyik legnagyobb problémája, a „klikkesedés”, ugyanis tiszta határok lesznek Paetongtarn saját hatásköre, valamint az olyan kérdések között, ahol apjának és a pártnak együtt kell döntenie. Miután az ellenzék vezetője, Pita Limjaroenrat eltiltásra került a politikai tevékenységtől, a kormánypárt szabadon oszthatja fel a hatalmat egymás között.