Kulcsfontosságú ukrán várost foglalhat el Oroszország, a NATO-tagok is aggódnak

2024.08.17. 15:17
Bár a kurszki betörés sikert hozott az ukrán hadseregnek, az oroszok nem hátrálnak meg a megtámadott ország délkeleti részében. Pokrovszk katonai vezetője arra kéri a lakosokat, hogy hagyják el a várost, az agresszorok ugyanis nemsokára elérhetnek egy csomópontot.

Az orosz hadsereg vészesen gyorsan közelít egy fontos kelet-ukrajnai városhoz, annak ellenére, hogy Kijev kurszki offenzívája váratlanul érte Moszkvát, így érdemben nem is tudtak reagálni. A támadó csapatok azonban egyre közelebb érnek Pokrovszkhoz, ami az Ukrajnát támogató NATO-országok számára is aggasztó – írja a CNN.

Bár a háború előtt 60 ezer lakossal rendelkező város nem tartozik a legnagyobbak közé, az orosz agresszió kezdete óta az egyik legfontosabb katonai csomópont az ukrán fegyveres erők számára. Egyrészt könnyen elérhető innen Konsztantyinivka – amely fontos katonai támaszpontként szolgál –, másrészt pedig a városhoz tartozó utakat az utánpótlást szállító csapatok, valamint a civileket Dnyipro felé menekítő alakulatok is használják.

Szerhij Dobriak, a pokrovszki katonai adminisztráció vezetője arra kérte a lakosságot, hogy minél előbb hagyják el a várost.

Az ellenség rohamosan közelít a város határaihoz

– írta a tisztviselő a Telegramon.

A Nyugatot is aggasztja a fejlemény

Az Oroszország által végrehajtott előrenyomulás lassú volt, a frontvonal alig mozdult el az elmúlt hónapokban, de a CNN szerint 

a Pokrovszk felé történő legutóbbi elmozdulás aggasztja Ukrajnát és szövetségeseit.

A város elfoglalása ugyanis közelebb vinné Vlagyimir Putyin orosz elnököt ahhoz a céljához, hogy elfoglalja az egész Donbaszt, miután a Pokrovszk közelében lévő Kosztantyinivka a legdélebbi része annak a négy ukrán városból álló övnek – Druskivkával, Kramatorszkkal és Szlovjanszkkal együtt –, amely a térség ukrán védelmének gerincét alkotja. Így az orosz csapatok bármilyen előretörése a város felé jelentős.

Leharcolták az ukrán védelmet, nehéz pótolni a veszteségeket 

Az elmúlt hónapokban az orosz csapatok igyekeztek széthúzni az ukrán védelmet a visszaszorult frontvonalon, ezzel kimerítve az ország emberi és eszközbeli tartalékait. Míg utóbbit Ukrajna szövetségesei pótolják, előbbit jóval nehezebb, Donyeckben például az elvesztett katonák mindössze 20 százalékát tudják pótolni.

Kicsit több mint 10 kilométerre vannak Pokrovszk határától, a helyzet pedig csak romlik. Előrenyomulásuk egy pillanatra nem áll meg, a harcok pedig folyamatosan dúlnak. A kurszki eseményeket figyelembe véve az oroszok hatalmas erőkkel próbálkoznak, hogy valahol máshol sikert arassanak

– mondta Szerhij Dobriak.

Az ukrán haderő vezetője, Olekszandr Szirszkij is elismerte, hogy a csatározások egyre hevesebbek Pokrovszk és Toreck térségében. A washingtoni hadtudományi intézet azzal magyarázta a jelenséget, hogy az oroszok erőt akarnak demonstrálni, megmutatni, hogy Kurszk ellenére sem veszítenek a tempóból.

Moszkva folyamatosan támadja Ukrajna délkeleti részét, annak ellenére, hogy Kurszkban az ukrán katonák sikereket érnek el. Beszámolók szerint nagyjából ezer négyzetkilométernyi területet és 80 települést kontrollálnak, amely nagyjából 10 ezer oroszt kényszerített arra, hogy elhagyja otthonát. Nemrég orosz állítások szerint nyugati rakétákkal rombolták a Szejm egyik hídját, ami nagyban gyengítheti a kurszki védekezést.

Az ukránok amerikai katonai járműveket és fegyvereket használt az ellenséges területre való behatoláshoz, bár a NATO-tagállamok néhány eszköz bevetését még tiltják. Az oroszok csapatokat vonnak el más frontokról, hogy védeni tudják a saját területeiket, azonban nem eleget ahhoz, hogy az eddigi frontok felszakadozzanak.

Az ukrajnai háború fejleményeit szombaton is percről percre követjük ebben a cikkünkben.