Nem akartak szakállat növeszteni, ezért a tálib vezetés elbocsátotta a biztonsági erők 281 tagját

2024.08.20. 21:45
Kedden az Afganisztánt irányító szélsőséges tálibok erkölcsrendészetért felelős minisztériuma jelentette, hogy elbocsátották a biztonsági erők 281 tagját az országban, mert nem akartak szakállat növeszteni.

A biztonsági erők csaknem 300 tagját bocsátották el az afganisztáni tálibok, mert nem akartak szakállat növeszteni – írja az MTI.

Az Afganisztánban hatalmat gyakorló radikális iszlamisták minisztériumának tájékoztatása szerint 2023-ban több mint 13 ezer embert vettek őrizetbe „erkölcstelen viselkedés” címén. Éves jelentésében a tárca azt is kiemelte, hogy az ilyen ügyek miatt a hatóságok kezére kerültek nagyjából felét 24 órán belül szabadlábra helyezték.

Mohibulláh Mohlisz, a tárca tervezésért és törvénykezésért felelős igazgatója kabuli sajtótájékoztatóján beszámolt arról is, hogy 2023-ban 21 328 hangszert semmisítettek meg, és számítógép-kezelők ezreit akadályozták meg abban, hogy „erkölcstelen, illetve etikátlan” filmeket árusítsanak a piacokon.

Az erkölcsrendészetért felelős minisztérium a tálibok 2021. augusztusi hatalomátvételét követően feloszlatott nőügyi minisztérium helyiségeibe költözött be Kabulban. A tárca a nők jogainak csorbítása és a szólásszabadság elleni intézkedések miatt jogvédők és az ENSZ heves bírálatainak kereszttüzében áll.

A világszervezet afganisztáni képviselői több olyan esetet is jelentettek, amikor a minisztérium alkalmazottai azért vettek őrizetbe nőket, mert ruházatuk nem felelt meg az iszlám öltözködési szokások általuk vallott értelmezésének. A tálibok alaptalannak nevezték a bírálatokat, mondván hogy az általuk alkalmazott szabályok megfelelnek az iszlám jognak és az afgán szokásoknak.