Épül Ellinikon, az első európai okosváros, Athén tőszomszédságában

2024.08.21. 20:24
Eredetileg 2008-ban tervezték az első kapavágást, a válság miatt azonban több mint egy évtizedet késett a beruházás. Az egyszerűen görögöt jelentő Ellinikon a volt athéni repülőtér, és közvetlenül az Égei-tenger partján fekszik. Itt emelkedik majd a magasba az első felhőkarcoló az ország területén. A számítások szerint a város üzemeltetése akár nyolcvanezer munkahelyet, és évente eurómilliárdokban mérhető bevételt teremt.

A projekt egyik központi eleme a luxusvillák mellett a Riviéra-torony lesz, amit – a Business Insider szerint – már most koronaékszernek neveznek. Az ötvenemeletes épület lesz Görögország első felhőkarcolója. Nagyjából kétszáz méteresre tervezik, vagyis durván hatvan méterrel lesz magasabb a budapesti Mol Campusnál.

A belgrádi Waterfronttól vagy a budapesti maxi-Dubajtól eltérően – ahol valószínűleg egy, a Riviéra-toronynál is magasabb, 220-240 méteres felhőkarcolót húzhatnak fel –, az Ellinikon nem városrész, hanem önálló város, Athéntől nagyjából húszperces autózásra, 6200 hektáros területen.

A beruházás a becslések szerint nagyjából 8,5 milliárd eurót fog felemészteni. Összehasonlításként: a budapesti maxi-Dubaj durván 5 milliárd euróba kerül.

Az Ellinikon lesz Európa legnagyobb és legzöldebb intelligens városa – állítják az ingatlanfejlesztők, akik szerint a csúcskategóriás szállodák, köztük a fényűző Mandarin Oriental és kaszinója, a luxuscikkeket kínáló bevásárlóközpont és a különleges sportpark évente egymillió látogatót fog vonzani már az első szakasz befejezése után, 2026-ban, miközben akár nyolcvanezer új munkahelyet teremt a teljes befejezést követően.

Az első luxusvillák gyorsan elkeltek

Hasonló, csúcstechnológiát alkalmazó új városokat eddig jellemzően Kínában építettek, vagy például a Közel-Keleten. Szaúd-Arábiában épül némi megtorpanással a Neom, amelynek ékköve a The Line nevű 170 kilométer hosszúra tervezett gigaváros.

Az Ellinikon a nevét az Athéntől alig 6,5 kilométerre délre fekvő, 2001-ben bezárt repülőtérről kapta.

Az építkezést eredetileg 2008-ban tervezték megkezdeni, azonban a globális pénzügyi válság – amely a görög gazdaságot a csőd szélére sodorta – szertefoszlatta az álmokat.

A kivitelezés – amit a fejlesztők Európa legnagyobb városrehabilitációs projektjének neveznek – végül 2020 júliusában kezdődött. Prioritásként kezelik a tengerpart teljes regenerálását három kilométeres mélységben.

Tavaly kezdték építeni a Cove Residencest. Az Öböl-lakópark kizárólag luxusvillákból áll. A Time által a világ száz legbefolyásosabb vállalata közé sorolt ingatlanfejlesztő, a Lamda Development azt állítja: rövid idő alatt 350 tengerparti ingatlant értékesített, majd hozzáfogott a Kis-Athén építéséhez, amely további 1115 lakóegységet tartalmaz.

Azok a külföldiek, akik legalább félmillió euró értékben vásárolnak ingatlant Ellinikonban, értékes, uniós tartózkodási engedélyre feljogosító, úgynevezett aranyvízumot kapnak – írták a görög portálok.

A 15 perces város

Ezzel párhuzamosan folynak a munkálatok egy 260 hektáros új park területén, valamint a Riviéra-torony építésén, ami 180 egyedi luxuslakásnak ad otthont.

A projekt múltja, jelene és jövője, és egy egész sor, az építkezés során alkalmazott környezetbarát technológia már most megtekinthető az Ellinikon élményközpontban, amit a régi reptér egyik helyreállított hangárjában rendeztek be.

A látogatók kényes igényeiről sem feledkeztek meg. A Riviéra-torony tőszomszédságában áll majd a Riviéra-galéria, az igényes bevásárlóközpont, ahol hetven vezető divatmárka termékeit forgalmazzák.

Ellinikon az úgynevezett 15 perces város koncepciójára épül – jelentette a Greek City Times. A negyed óra szabályát Carlos Moreno francia professzor dolgozta ki, és arra utal, hogy a tömegközlekedés a város bármely pontjából 15 perces laza sétával elérhető legyen.

Az új görög városban a hulladék kezelése, a víz- és az energiaszolgáltatás számítógépes vezérlésű, így a Lamda vezérigazgatója szerint a legkevésbé sem túlzás okosvárosnak nevezni Ellinikont.

A fejlesztők számítása szerint Ellinikon végső befejezését követően, 2037-től 2,5 százalékkal járul hozzá a görög gazdaság GDP-jéhez. A város méretét húszezer lakosra tervezik.

(Borítókép: Ellinikon látványterve. Fotó: LAMDA Development S.A.)