Így nézett ki a Szicília partjainál elsüllyedt luxusjacht belseje

20240819 zaf r103 006
2024.08.22. 18:13

Lélegzetelállító belső terekkel és bútorzattal rendelkezett a Palermo partjainál hétfő hajnalban elsüllyedt Bayesian nevű luxusjacht. A hajóról 15 évvel ezelőtt tettek közzé reklámvideót, amelyet a hvg vett most észre. A felvételnek köszönhetően ma is bárki szemügyre veheti a jacht belsejét.

Az 56 méter hosszú, kezdetben Salute nevet viselő díjnyertes vitorlás 2008-ban készült, a Perini Navi olasz hajógyár viareggiói telephelyén. Belső tereit a Remi Tessier divatház alakította ki, akik láthatóan mindent megtettek azért, hogy luxusélményt nyújtson a leendő tulajdonosának.

A jacht helyiségeiben a juhar, az ébenfa és a fenyő dominál, a színeket tekintve pedig a bézs, a barna, a fekete és a fehér nyújt luxusérzetet. A bútorok nagy része bőrrel borított, ami amellett, hogy kényelmes, tökéletes harmóniában van a finom fafelületekkel.

A Bayesian tizenkét vendég és egy tíz fős személyzet befogadására volt alkalmas, azaz összesen huszonketten utazhattak rajta. Fő lakosztálya egy külön öltözőszobával is rendelkezett, de a további öt lakosztály sem volt kevésbé felszerelt. 

Tragédia Szicília partjainál

Ahogy arról korábban beszámoltunka Palermo melletti Porticellóban hétfőn elsüllyedt egy brit zászló alatt közlekedő vitorlás luxusjacht. A jármű fedélzetén huszonketten tartózkodtak, akik közül hatan meghaltak, egy személyt pedig továbbra is eltűntként keresnek. 

Egy halálos áldozatról már a tragédiát követő néhány óra elteltével tudomást szereztek, ő a hírek szerint Recaldo Thomas, a hajó szakácsa. Szerda reggelre a búvárok további öt holttestet találtak, négyet partra hoztak, azonban nem erősítették meg a személyazonosságukat. Információk szerint Mike Lynch brit technológiai iparmágnás és lánya, Hannah is életét vesztette a balesetben. 

A hajó elsüllyedését egy helyi villatulajdonos térfigyelő kamerája rögzítette. A felvételt az ügyészség is vizsgálja annak érdekében, hogy minél tisztább képet kapjanak a történtekről. 

Egyelőre találgatnak, hogyan süllyedhetett el

A nyomozók egyelőre nem tudják, pontosan miért és hogyan süllyedt el a luxusjacht. 

A tragédiát feltételezések szerint egy víztölcsér okozta, de szakértők szerint az sem kizárt, hogy egy légzuhatag süllyesztette el a hajót. Ám arra, hogy ez hogyan történhetett meg mindössze 60 másodperc alatt, amikor egy körülbelül 100 méterre lévő kisebb hajó sértetlen maradt, még nem tudják a választ.

Egy elmélet szerint a vihar miatt egy szokatlan hullám keletkezett, és a jármű faráról nagyon rövid idő alatt hatalmas mennyiségű víz került a hajóba, valószínűleg egy nyitva hagyott ajtón keresztül. Ez okozhatta, hogy a jacht azonnal elveszítette az egyensúlyát és elsüllyedt.

(Borítókép: A Bayesian luxusjacht. Fotó: Northfoto)