Véres és koszos ruhában adta fel magát a németországi késelés legfőbb gyanúsítottja

2024.08.25. 08:02
A 26 éves szír férfi koszos, véres ruhában adta fel magát a német rendőrségnek, miután a gyanú szerint három embert leszúrt, nyolcat pedig megsebesített Solingben. A hatóságok már elindították az eljárást, és őrizetbe vették a férfit.

Őrizetbe vették a németországi Solingenben történt péntek éjjeli késes támadás elkövetőjét. A 26 éves, a Bild által Issza al H.-nak nevezett szír állampolgár 26 órával a gyilkosságok után adta fel magát a német rendőrségnek.

Spiegel információi alapján a férfi 2022-ben érkezett Németországba, majd menedékjogot kért Bielefeldben.

A polgárháborúval sújtott ország állampolgára kiegészítő védelemben is részesült, és korábban nem vallotta magát szélsőséges iszlamistának. A támadó három ember halálát okozta, és legalább nyolcat megsebesített. A 26 éves férfi beismerte a bűncselekmény elkövetését, az eljárás elindult. A düsseldorfi rendőrség és a szövetségi ügyészség közölte, hogy a személy érintettsége jelenleg intenzív vizsgálat tárgyát képezi. Egy állami tisztviselő szombat késő este a német televízióban jelentette be annak a férfinak az elfogását, akit a hatóságok a támadás óta eltelt több mint 24 órában kerestek.

A támadás, amelyért az Iszlám Állam vállalta a felelősséget, péntek este történt a város 650 éves történelmét ünneplő fesztiválon. Az elkövető három embert – egy 67 és 56 éves férfit, valamint egy 56 éves nőt – megölt, és nyolc továbbit megsebesített a hatóságok tájékoztatása szerint. Eredetileg egy 36 éves férfit gyanúsítottak a merénylettel, azonban később elengedték, miután igazolták ártatlanságát.

Az Iszlám Állam Amak nevű hírszolgálata által kiadott közlemény szerint a támadást egyik tagjuk hajtotta végre, hogy „bosszút álljon a palesztinokért és a máshol élő muszlimokért. A dzsihadista csoport közlését azonban nem támasztották alá semmilyen bizonyítékkal, és az sem derült ki belőle, hogy a támadó mennyire állt szoros kapcsolatban az Iszlám Állammal. Hendrik Wuest, Észak-Rajna-Vesztfália tartomány miniszterelnöke szombaton terrorcselekménynek minősítette a támadást.