Súlyos erdőtüzek pusztítanak Brazília délkeleti részén

2024.08.26. 09:11
Hatalmas tüzek pusztítanak Brazília délkeleti részén. Sao Paulo állam kormánya rendkívüli állapotot hirdetett ki 45 településen vasárnap.

A hatóságok közölték, hogy több mint 15 ezer hivatásos és önkéntes tűzoltó küzd a lángokkal katonai repülőgépek támogatásával. A tájékoztatás szerint két embert őrizetbe vettek gyújtogatás miatt. 

A Sao Paulótól mintegy háromszáz kilométerre északra fekvő Ribeirao Preto városában komoly károk keletkeztek. A helyi média arról számolt be, hogy a régió nagy részén sűrű füst terjeng – adta hírül az MTI.

A brazil Nemzeti Űrkutatási Intézet (INPE) műholdas felvételei szerint Sao Paulo államban 3175 tüzet regisztráltak augusztus 1. és 23. között.

Az Agencia Brasil hírügynökség arról számolt be, hogy 1998 óta idén augusztusban keletkezett a legtöbb erdőtűz. Brazília Amazonas-régiójában is súlyos tüzek pusztítanak, amelyek a Pantanal vizes élőhelyeit és a Cerrado szavannarégiót érintik.  

Brazília erdőtűzszezonja júniustól októberig tart. A térségben gyakran szándékosan gyújtanak tüzeket, hogy új legelőket és szántóföldeket hozzanak létre olyan növények termesztésére, mint a szója.