Tarjányi Péter: Nagyon kemény ősz vár ránk

AFP  20240816  36EE68A  v1  HighRes  RussiaUkraineWarConflict
A biztonságpolitikai szakértő az Index Frontvonal című műsorában arról beszélt, szerinte helyrehozhatatlan károkat okoz Oroszország renoméjában, hogy az ukránok képesek voltak területet elfoglalni tőlük.

„Nem tudom elképzelni, hogy a Nyugat ne tudott volna erről” – jelentette ki Tarjányi Péter az Index Frontvonal című műsorában annak kapcsán, hogy az ukránok augusztus elején támadásba lendültek a Kurszki régióban, és hogy orosz területeket foglaltak le az elmúlt hetekben. A biztonságpolitikai szakértő hangsúlyozta: a második világháború óta nem történt olyan eset, hogy Oroszország területén háború dúljon, és hogy egy másik állam katonái sikeres hadműveleteket tudnak végrehajtani. 

Ez egy nagyon fontos fejlemény! 

– jegyezte meg. 

Tarjányi szerint bár az ukránok az első két hétben dinamikusan törtek előre az orosz területeken, mára lényegesen belassultak. A biztonságpolitikai szakértő úgy látja, Zelenszkijék terve az volt, hogy az orosz haderő az ukránok támadása miatt komoly erőket csoportosít majd át más területekről (Zaporizzsja, Luhanszk, Donyeck), ezáltal pedig egy kicsit könnyebbé válnak a máshol harcoló alakulatok mindennapjai, de ez a stratégia nem érett be.

Ennek ellenére „óriási blamázsnak” tartja,

hogy máig nem sikerült megállítani az ukrán előrenyomulást, amelynek szerinte később komoly személyi következményei lesznek az orosz hadvezetésben. 

Megtépázták Oroszország nimbuszát

A biztonságpolitikai szakértő ugyan biztos abban, hogy végül az oroszok ki fogják szorítani az ukránokat a Kurszki régióból, de szerinte annyiban már mindenképpen sikert ért el Kijev, hogy megtépázták Oroszország nimbuszát. Tarjányi szerint a támadás bebizonyította a világ számára, hogy Ukrajna képes az ellenállásra, és hogy saját földjén is le tudja győzni az orosz csapatokat, ez pedig helyrehozhatatlan károkat okoz Putyinék renoméjában. 

A teljes beszélgetés itt tekinthető meg: 

Ha tetszett az adásunk, és még nem tették volna meg, akkor mindenképpen iratkozzanak fel az Index YouTube-csatornájára, hogy ne maradjanak le a további műsorainkról, ha pedig inkább podcastként hallgatnák meg a Frontvonal legújabb részét, ide kattintsanak:

(Borítókép: Egy megsemmisült jármű az oroszországi Szudzsa városában, a Kurszki területen 2024. augusztus 16-án. Fotó: Jan Dobronosov / AFP )