Csaknem 270 iskolát kiürítettek bombafenyegetés miatt Szlovákiában, terrortámadás ügyében indult eljárás

2024.09.03. 17:08
„Megölöm magukat és a gyerekeiket” – állt abban az üzenetben, amelyet egy iskola kapott e-mailben Pozsony-Ligetfalun. A rendőrség a fenyegető üzenetet követően azonnal intézkedtek, és csaknem 270 iskolát ürítettek ki. Robbanószerkezetet egyik intézményben sem találtak, de a rendőrség terrortámadás ügyében indított eljárást.

Kedden csaknem 270 iskolát kellett evakuálni bombariadó miatt Szlovákiában – írja a Paraméter.

Tomas Drucker oktatásügyi miniszter szerint az érintett iskoláknak azt tanácsolták, hogy 11 órakor függesszék fel a tanítást. Az oktatásügyi minisztérium reggel óta figyelmezteti az iskolákat, hogy olvassák el a beérkező e-maileket, nehogy késve értesüljenek a fenyegetésről.  

Az érintett iskoláknak azt javasolták, tartsanak tematikus órákat az iskola területén kívül.

A rendőrség terrortámadás ügyében indított eljárást. A tettest 25 év szabadságvesztésre vagy akár életfogytiglani büntetésre ítélheti a bíróság.

A lap szerint Pozsony-Ligetfalun egy iskola bombafenyegetésről kapott e-mail-üzenetet, a rendőrség viszont biztonsági okokból több iskolát is kiürített. A fővárosi intézmények mellett a bernolákovói (Szenci járás) és egy vágsellyei alapiskolában is bombariadó volt, előbbiben a keddre tervezett tanítást eltörölték.

„Megölöm magukat és a gyerekeiket” – állt az üzenetben, melyben azt is megemlítették, hogy a bomba déli 12 órakor robban majd fel. A fenyeget levélben azt írták, hogy a támadás mögött a „dnyipropetrovszki őrültek” állnak (ez arra utalhat, hogy a fenyegetők ukránoknak akarják kiadni magukat, miután Dnyipropetrovszk Ukrajna egyik régiója. Illetve korábban ez volt a neve a régióközpontként szolgáló Dnyipro városának is – a szerk.). 

Miután egyik iskolában sem találtak robbanószert, a gyerekeket visszaengedték az osztályokba.

A cseh rendőrség a közösségi oldalán közölte, hogy Csehországban is több száz iskola kapott fenyegető e-mailt kedden. Az üzenetben azt írták, hogy aláaknázták az iskolákat. A hatóság egyelőre nem rendelkezik olyan konkrét információkkal, amelyek szerint valaki veszélyben lenne.

A hétvégén máshol is voltak már bombariadók az országban 

Két nappal korábban a repülőtereket ürítették ki Szlovákiában bombariadó miatt. Vasárnap reggel egy ismeretlen személy jelentette be, hogy bombát rejtettek el a kassai, a poprádi és a pozsonyi repülőtéren. Azonnal kiürítették az érintett terminálokat, és megkezdték a terület átvizsgálását, egyik helyen sem találtak robbanószerkezetet.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport