Az elnök elrendelte: ebben az országban már októberben megkezdődik a karácsony

2024.09.04. 16:44
Nicolas Maduro venezuelai elnök rendeletet adott ki arról, hogy országában októberben kezdődik a „karácsony”. Mindezt az elnök azzal indokolta, hogy Venezuela keményen fellép a másként gondolkodók ellen. A püspöki konferencia tiltakozik az ünnep egyoldalú felgyorsítsa ellen.

A karácsony a jövő hónapban kezdődik Venezuelában – rendelte el Nicolas Maduro, Venezuela elnöke –, miközben helyiek ezrei rácsok mögött töltik az ünnepeket, és a kormánynak politikai zavargásokkal kell szembenéznie – közölte a CNN.

„Idén − azért, hogy mindannyiótoknak köszönetet mondjak − október 1-jétől fogom elrendelni a karácsony kezdetét. A karácsony mindenki számára megérkezett, békében, örömben és biztonságban!” – mondta Maduro.

Néhány órával az elnök bejelentése előtt a venezuelai hatóságok elfogatóparancsot adtak ki legfőbb riválisa, az ellenzéki Edmundo Gonzalez ellen, „terrorizmussal kapcsolatos bűncselekményekkel” vádolva őt. Gonzalez állítólag nem válaszolt három idézésre, amelyek egy olyan ellenzéki weboldal elleni nyomozással kapcsolatosak, ami a szavazás vitatott eredményeit tette közzé – közölte a venezuelai ügyészség.

Maduróra a győzelem kihirdetése óta nagy nyomás nehezedik belföldön és külföldön egyaránt.

A Gonzalezt támogató ellenzéki koalíció ragaszkodik ahhoz a véleményhez, hogy az elnökválasztási szavazást elcsalták, és online szavazatszámlálási lapokat tettek közzé, amik szakértők szerint azt mutatják, hogy Maduro valójában jelentős különbséggel veszítette el az elnökséget.

Az Egyesült Államok és más szomszédos országok kormányai

követelték, hogy a venezuelai hatóságok hozzák nyilvánosságra a szavazás részletes adatait,

hogy ellenőrizhessék az eredményt. Az amerikai hatóságok a héten azt is bejelentették, hogy a Dominikai Köztársaságban lefoglaltak egy venezuelai repülőgépet, amelyet Maduro nemzetközi utazásokra használt. Egy másik, Maduróhoz köthető repülőgépet 24 órás megfigyelés alatt tartanak a hatóságok a Dominikai Köztársaságban – mondta a CNN-nek egy, az ügyről tudó forrás.

Sokan félnek utcára lépni

A szavazás miatti tiltakozásokat Venezuela utcáin keményen elfojtották. Mintegy 2400 embert tartóztattak le, és sokan mások most menekülnek az országból. Néhányan az otthonukban bujkálnak, és a CNN-nek azt mondták, hogy a kormány támogatói megfélemlítése miatt nem mernek kilépni az utcára.

A Human Rights Watch (HRW) nemzetközi jogvédő szervezet új elemzése szerint az elmúlt évek leghalálosabb leszámolása történt most: 11 olyan gyilkosságot dokumentáltak, amelyek a július 28-i szavazás miatti tömeges politikai tüntetésekkel összefüggésben történtek. A nem kormányzati szervezetek 24 halálos áldozatról számoltak be.

Ami az őrizetbevételeket illeti, több mint 2400 embert tartóztattak le, ez jóval meghaladja a 2014-es és 2017-es adatokat

– mondta Juanita Goebertus, a HRW amerikai kontinensért felelős igazgatója a CNN-nek, utalva a korábbi venezuelai tüntetési ciklusokra, amelyeket szintén erőszakkal fojtottak el.

Maduro a hétfői jókedve ellenére is az elnyomás élére állt, két új börtön megnyitását rendelte el a letartóztatott tüntetők elhelyezésére, és azt ígérte: aki utcára megy, azt börtönbe zárják.

Támogatta azt is, amit informálisan „Kop-kopogtató hadműveletnek” neveznek. Ez egy népszerű venezuelai karácsonyi dal címének szójátéka, amelyet úgy alakítottak át, hogy a kormány biztonsági szolgálatainak a kormánykritikusok ajtaján kopogtató hangját idézze.

Nem ez az első alkalom, hogy Maduro meghosszabbította a karácsony hivatalos nemzeti ünneplési időszakát, ami Venezuelában a közalkalmazottak számára gyakran jár extra bónuszokkal és pazarabb állami ajándékokkal.

Tavaly Maduro elrendelte, hogy a karácsony november 1-jén kezdődjön, később pedig sajnálatát fejezte ki, hogy nem kezdte el korábban. 2021-ben, amikor az országot a Covid−19-járvány és az azt követő zárlatok sújtották, Maduro a gazdaság fellendítésének taktikájaként elrendelte, hogy a karácsony október 4-én kezdődjön.

A venezuelai püspöki konferencia kedden tiltakozott a karácsony egyoldalú felgyorsítása ellen, figyelmeztetve, hogy az ünnep „nem használható fel politikai vagy propagandacélokra”.

„A karácsony december 25-én kezdődik” – áll a testület közleményében.