Több tucat embert terített le a szalmonella, azonnal meg kell semmisíteni a veszélyes szállítmányt

2024.09.08. 07:48
Kilenc államot érint az Egyesült államok középős részén az a szalmonellafertőzés, amely nagy tételben értékesített tojásszállítmánytól ered. A fertőzéssorozatban több mint 60 ember érintett, 24-en kerültek kórházba. Haláleset eddig nem történt.

Tömeges és súlyos szalmonellafertőzés miatt visszahívtak egy nagy tételben értékesített tojásszállítmányt az Egyesült Államokban – közölték az amerikai egészségügyi hatóságok az MTI híradása szerint.

Már több mint 60 ember érintett a számos államban tapasztalt szalmonellafertőzés-sorozatban, amely egy Wisconsin állambeli tojásfarmhoz kötődik.

A szövetségi járványügyi központ pénteki összesítése szerint a fertőzés 65 ember érintett, akik közül 24-en szorultak kórházi ellátásra. Haláleset eddig nem történt, és az egyetlen forrásból származó megbetegedéseket 9 államban észlelték, elsősorban az Egyesült Államok középső államaiban, de volt virginiai – keleti – érintett is.

Wisconsin egészségügyi hatósága szerint legtöbben, 42-en abban az államban kapták el a fertőzést. Az érintett termékeket visszahívták – a szállítmány egy helyi vállalkozástól (Milo’s Poultry Farms LLC) került a kereskedelembe, több üzletlánchoz. Az állami szakhatóság a magánvásárlókat és az éttermeket is arra szólította fel, hogy az érintett márkájú tojástermékeket haladéktalanul semmisítsék meg.

Az Egyesült Államok mezőgazdasági minisztériuma idén júliusban jelentette be kiegészítő intézkedések tervét a szalmonella terjedésének korlátozására. Az intézkedéstervezet szerint a baromfitartással foglalkozó vállalkozások számára előírnák, hogy az állományban jelen lévő szalmonellaszintet bizonyos határ alatt tartsák, valamint állandóan teszteljék a baktérium hat legfertőzőbb válfajának megjelenését.