Meghalt a felgyújtott ugandai olimpikon gyilkosa

2024.09.10. 12:13 Módosítva: 2024.09.10. 14:11
Rebecca Cheptegei ugandai olimpiai sportoló volt barátja, aki felgyújtotta őt, szintén meghalt a támadás során szerzett súlyos égési sérülések következtében – közölte egy kenyai kórházi tisztviselő.

Ahogy megírtuk, a támadás több mint egy héttel ezelőtt történt, amikor Dickson Ndiema rátámadt Rebecca Cheptegei maratoni futónőre, miután a nő vasárnap hazatért a templomból. A támadó benzinnel leöntötte, majd felgyújtotta. A helyi hatóságok szerint a támadást egy Kenya északnyugati részén található kis földterület körüli vita váltotta ki.

A BBC értesülései  szerint Ndiema a támadás során maga is súlyosan megsérült, több mint 30%-os égési sérülésekkel vitték kórházba. Mind Cheptegei, mind Ndiema az eldoreti Moi kórházba került, ahol végül mindketten életüket vesztették. 

A szemtanúk elmondták, hogy sikolyokat hallottak, mielőtt Cheptegei segítségért kiabálva a szomszédokhoz rohant volna. A rendőrség Cheptegei halálát gyilkosságként kezeli, és Ndiemát nevezték meg fő gyanúsítottként, aki ellen vádat emeltek volna, ha életben marad.

A 33 éves sportoló a kenyai–ugandai határ kenyai oldalán született, de később átköltözött Ugandába, hogy ott folytassa sportkarrierjét. Miután Kenyában nem sikerült áttörést elérnie, úgy döntött, Ugandát képviseli az atlétikai versenyeken. Cheptegei 2008-ban csatlakozott az Ugandai Népvédelmi Erőkhöz, ahol őrmesteri rangot szerzett. Karrierje során részt vett a 2024-es párizsi olimpián, ahol maratonfutásban a 44. helyen végzett. Cheptegeit szombaton temetik el szülőföldjén, az ugandai Bukwo városában.

Cheptegei a harmadik Kenyában meggyilkolt sportoló az elmúlt három év alatt, ezekben az esetekben az elkövetők gyakran az áldozatok közeli hozzátartozói vagy partnerei voltak. Ezenkívül a nők elleni erőszak is komoly probléma Kenyában; egy 2022-es felmérés szerint a nők 34%-át bántalmazták már.