„Minden rendben” – Ezek voltak a Titan tengeralattjáró legénységének utolsó szavai

2024.09.16. 19:35
Jelenleg is zajlik az OceanGate-botrány vizsgálata, amelyben több érintettet hallgatnak ki. A felrobbant tengeralattjáró mögött álló cég mérnökeinek vezetője többek között arról számolt be, hogy ő maga sosem szállt volna be a járműbe, azonban az igazgató a figyelmeztetések ellenére is hajthatatlan volt.

2023. június 18-án öt ember vesztette életét, amikor egy saját készítésű tengeralattjáróval szálltak a habok alá, hogy megnézzék az elsüllyedt Titanic roncsait. Az OceanGate Expeditions katasztrófája miatt hétfőn kezdődött a nagyjából két hétig tartó vizsgálat, amelyben meghallgatják a tengeralattjáró és az azt kísérő Polar Prince hajó kommunikációját, valamint átvizsgálják a víz alatti jármű dokumentumait.

A Titan névre keresztelt járművön Hamish Harding brit kalandor, Sazada és Szulejmán Dawood, a francia Paul-Henri Nargeolet, valamint a tengeralattjárót készítő cég igazgatója, Stockton Rush utaztak.

Az utolsó szavak, amelyeket a Polar Prince felé küldtek, az volt, hogy „minden rendben”. A vizsgálat során az derült ki, hogy valószínűleg ez után az üzenet után roskadt magába a Titan, utasainak halálát okozva.

Az üzenet előtt a Polar Prince legénysége folyamatosan arról kérdezgette Rushékat, hogy látják-e a hajót a fedélzeti számítógépen, ám az üzenetek egyre nehezebben jutottak el az egyik oldalról a másikra. Miután nem érkezett válasz, több mentőrepülő és -hajó indult a Titan megkeresésére Newfoundlandtől délre. A tengeralattjárót végül meg is találták nagyjából 300 méterre a Titanic maradványaitól.

A dél-karolinai Charleston Countyban tartott meghallgatáson több érintett vallomását is felvették, annak érdekében, hogy ez az eset legyen az egyetlen ilyen. A Sky News értesülései szerint a Titan burkolatát nem vizsgálta át harmadik fél, ahogy az a vízi járműveknél szokás. Emellett az OceanGate mérnökeinek vezetője, Tony Nissen szerint Stockton Rush nem kategorizáltatta be a járművet, mert azt túl drágának és feleslegesnek gondolta.

A tengeralattjárót többször tesztelték, ám egyik kísérletben sem teljesített rózsásan. 2018-ban egy merülés alkalmával durván alulteljesített a szerkezeti integritása, amit egy villámcsapásnak tulajdonítanak, amely tárolás közben érte a Titant. Emellett kisebb méretű tesztverziója is magába roskadva robbant fel, de az OceanGate igazgatóját egyik vészjósló jel sem érdekelte. Nissen azt is elmondta, hogy ő sosem szállt volna be a Titanbe, erre pedig Rusht is figyelmeztette.