Több mint négy évtized után fogták el a kansasi gyilkost

GettyImages-484643443
2024.09.20. 20:48

Mary Waltert, a 23 éves, ápolónak készülő nőt 1980. január 24-én ölték meg egy lőfegyverrel lakókocsijában, Kansas középső részén. Az ügy már régen kihűltnek számított, amikor egy nyomozó 2022-ben rávette a megyei seriffet: nyissa meg újra az aktát, és alkalmazzon olyan technológiát, amely évtizedekkel korábban még nem állt a rendelkezésre – jelentette az ABC.

Az új bizonyítékok igazolták, hogy a gyilkos Steven Hanks volt. Az akkor 25 éves fiatalember már a bűncselekmény után gyanúsított lett. Miután a dossziét leporolták, két nyomozó tavaly előtt újra kihallgatta a korábbi gyanúsítottat, aki négy évtized elteltével bevallotta: ő követte el a gyilkosságot. A most 70 éves Hanks a minap kapta kézhez a másodfokú ítéletet.

A bíró szigorított az ügyészség vádalku-javaslatán, és 25 évre ítélte a gyilkost, amiből tízet mindenképpen a rácsok mögött kell töltenie. A seriff szerint ez volt a legrégebbi megoldatlan ügy Kansasben.

Kár, hogy sokan azok közül, akiket érzékenyen érintett a tragikus bűncselekmény, elhunytak, mielőtt a gyanúsítottat bíróság elé állították volna

– jelentette ki Brian Bellendir. A seriff ugyanakkor dicsérte az „elhivatott rendőröket”, akikben volt kitartás, hogy pontot tegyenek az ügy végére.

Mary Waltert, a feleséget, anyát és ápolónő-hallgatót több lövés érte. A gyilkos fegyvert megtalálták ugyan, a gyilkosságot azonban akkor nem sikerült rábizonyítani a gyanúsítottra, Steven Hanksre, így a vizsgálatot két év elteltével, 1982-ben leállították.

A főügyész helyettese szintén elismeréssel nyilatkozott a két nyomozó, Adam Hales és David Paden állhatatos munkájáról. Az nem derült ki, hogy a nyomozás során tisztázódott-e a gyilkos indítéka.

Megoldatlan gyilkosságok

Mind a mai napig nem világos, ki ölte meg Rodney Markst. A 32 éves ausztrál asztrofizikus a Déli-sarkon munka közben váratlanul rosszul lett. Felszökött a láza, egyre erősebb szédülésre és gyomorfájdalomra panaszkodott. Az orvos próbált segíteni, de mindhiába: Marks 36 óra elteltével elhunyt.

A kutató váratlan halála az egész állomás személyzetét sokkolta. A holttestet hazaszállították, ahol a hivatalból elvégzett boncolás kimutatta, hogy a fiatalember nem természetes halállal halt meg: metanolmérgezés végzett vele. Azóta sem tudni, ki volt gyilkosa.

Alig egy évtizede a Budapesten elkövetett gyilkosságok egynegyede is felderítetlen maradt. Az Index akkor tételesen sorolta fel a megoldatlan ügyeket: a többi között Határ úti késelést, egy újpesti gyilkosságot, az Üllői úti lottózós rablógyilkosságot, sőt egy olyan gyilkosságot a XX. kerületben, ahol az elkövetőről fantomkép készült, mégsem bukkantak a nyomára.

A soroksári futónőt 2013-ban ölték meg, gyilkosát – kitartó nyomozás után – csak évek elteltével fogták el, és ítélték 2021-ben életfogytiglanra.

Több mint fél évszázados nyomozás

A legtovább egy texasi nyomozás tartott. Irene Garza szépségkirálynőt utoljára 1960 áprilisában látták élve. Eltűnését azok után jelentették be, hogy nem tért haza a templomi gyónásról. Sokan keresték, majd néhány nap elteltével megtalálták a holttestét.

A gyilkosát, John Feit atyát 57 évvel később ítélték el. Ez minden idők leghosszabb nyomozása. Hasonló példákat sorol még fel az Oldest portál.

A pap gyóntatta a nőt, így ő volt az egyik gyanúsított, de tettére nem volt bizonyíték. Két lelkész már az ezredforduló táján arról beszélt, hogy Feit bevallotta nekik az évtizedekkel korábban elkövetett gyilkosságot, ennek ellenére csak további egy évtized elteltével folytatták a nyomozást, amelynek lezárulása után a pap börtönbe került.

Ott halt meg három évvel később, 2020-ban, természetes halállal.

(Borítóképek: Egy rendőrségi autó áll a Village Shalom idősek otthona előtt Leawoodban, Kansas államban 2014. április 13-án. Fotó: Jamie Squire / Getty Images)

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport