Nyaraljon templomban! – egy adriai plébános szokatlan és forradalmi kezdeményezése

shutterstock 2365062713
2024.09.25. 13:53
Egyesek garázst alakítanak át, mások a szobájukat adják ki a napfényre és tengerre szomjazó turistáknak. A pénzkereseti lehetőség egy leleményes pap érdeklődését is felkeltette.

A háromcsillagos Zvijezda mora, A tenger csillaga elnevezésű lakosztályokba a neumi Szent Miklós-templom udvarán át lehet eljutni – számolt be képes tudósításában a horvát Index.

Neumról tudni kell, hogy Bosznia-Hercegovina egyetlen kijárata és települése az Adria partján, a dupla határátkelés pedig nagyon lelassítja a forgalmat, kivált nyáron. Horvátország ezért – minden boszniai tiltakozás dacára – egy hidat épített, amellyel megkerülhető a város.

A neumi, a templomhoz tartozó szobák alig 500 méterre vannak a tengerparttól. A vendégek kilenc apartman közül választhatnak, amelyek közül a legkisebb egy szállodai szoba méretének felel meg, 22 négyzetméteres, a legnagyobb pedig 165 négyzetméterével igazi lakosztály – három hálószobával és tágas erkéllyel.

Augusztusban az árak 99 eurónál, csaknem negyvenezer forintnál kezdődtek éjszakánként, a lakosztály pedig 916 euróba került, igaz, négy éjszakára.

A vendégek minden jel szerint nagyon elégedettek a neumi katolikus templom melletti szállással, mert a szolgáltatást tízből 9,3-ra értékelték. Több kommentelő arról írt: az apartmanok a templom tőszomszédságában vannak, viszont ingyenes a parkolás, és kiválóan működik a wifi.

A tenger csillagát látványos, drónnal készült felvétel népszerűsíti a neten.

Az üzleti vállalkozásban semmi szokatlant nem lát Mladen Šutalo, a pap, akit a hivatalos nyilvántartás szerint az apartmanok tulajdonosaként jegyeztek be.

„Nincs ebben semmi szokatlan”

A templom alatti külön bejáratú három emelet éveken át kihasználatlanul pangott. Ezek közül kettőben bútorozatlan szobák voltak, amelyeket tavaly és idén kezdtek berendezni, majd kiadni turistáknak.

Nincs ebben semmi szokatlan

– mondta a pap, aki szerint más egyházi létesítményeknek is vannak hasonló helyiségei, amelyeket haszonszerzés céljából bérbe adnak.

A bevételt az egyház tulajdonában álló épületek fenntartására fordítják – mondta a lelkipásztorból üzletemberré átvedlett Šutalo, arra azonban nem válaszolt, mennyibe került a felújítás.

Noha az ő neve szerepel az apartmanok tulajdonosaként, azt állítja, hogy az ingatlan nem az övé, hanem a plébániáé.

Ha Isten is úgy akarja, az egyházközség saját forrásból lesz képes hamarosan fenntartani a plébánia területén található épületeket – mondta a pap, és hozzátette, hogy az apartmanokat karbantartásért felelős személyek gondozzák, ellentételezés nélkül.

Önálló gondoskodás

Mladen Šutalo nem maga választotta a „munkahelyét” – püspöki utasításra érkezett Neumba. Ezzel – mint mondta – minden felelősséget magára vállalt a plébánia anyagi javaival történő gazdálkodásért. A lehető legjobb módszernek azt tartja, ha „minden pap önállóan gondoskodik a gyülekezetéről”.

A pap felettes testülete, az egyházmegye semmit sem kívánt hozzáfűzni a nem mindennapos egyházi bevételhez. Azt válaszolták: a plébános minden részletről beszámolt.

A horvát katolikus egyházban korábban is volt példa üzleti elképzelések valóra váltására.

Néhány éve dubrovniki apácák szobákat adtak ki, a paklenicai pap pedig pénzszerzési szándékkal egy igazi kereskedelmi nyári tábort működtetett a plébánián.

(Borítókép: Neum látképe. Fotó: Shutterstock)