Párizs szigorít, miután egy bevándorló megölt egy diáklányt

GettyImages-834746462
2024.09.30. 19:37
A 19 éves párizsi diáklány meggyilkolása után elszabadultak az indulatok egész Franciaországban. A feltételezett gyilkosát Svájcban fogták el. A marokkói bevándorlót nemi erőszakért ítélték el, nemrégi szabadulása után kitoloncolás várt rá. A francia hatóságok azonban nem intézkedtek. A szabályozás szigorítását ígérte az új belügyminiszter.

Philippine félig eltemetett holttestét Párizs előkelő negyedének közelében, a Bois de Boulogne parkban találták meg. Utoljára egy nappal korábban látták, miközben távozott a közeli Paris-Dauphine Egyetem kampuszáról, ahol közgazdaságtant tanult – írta a BBC.

A feltételezett gyilkos nyomára Genfben bukkantak, ahol néhány nappal később le is tartóztatták. Párizs a gyanúsított kiadatását kérte.

Mindössze 22 éves, marokkói származású. A hónap elején szabadult egy francia börtönből. Öt évet ült, miután bebizonyosodott, hogy 2019-ben megerőszakolt szintén egy diáklányt.

Taha O.-ra – így nevezik a feltételezett gyilkost a francia sajtóban – börtönbüntetésének letöltése után azonnali kitoloncolás várt, a hatóságok azonban elmulasztották a deportálás végrehajtását.

Szeptember elején egy bíró azzal a feltétellel engedte szabadon, hogy rendszeresen jelentkezik az illetékes szerveknél. Közvetlenül a gyilkosság előtt kezdték körözni, mert fütyült a szabadlábra helyezés feltételeire.

A rend megteremtése, a rend megteremtése, a rend megteremtése

– a szörnyű bűntény után így összegezte három legsürgetőbb feladatát az új, keményvonalas francia belügyminiszter.

„Rajtunk múlik, hogy megváltoztassuk jogi arzenálunkat a franciák védelme érdekében” – jegyezte meg Bruno Retailleau az X-en.

Laza francia igazságszolgáltatási rendszer

A pártokat nem osztotta meg a sokkoló eset. Irányultságtól függetlenül elítélték a borzalmas gyilkosságot, a kormányt pedig azonnali cselekvésre szólította fel többi között a szélsőjobboldali Nemzeti Összefogás, az RN vezetője, aki a laza francia igazságszolgáltatási rendszer újabb bizonyítékának tartja Philippine megölését.

A migránsnak nem volt joga itt tartózkodni, teljes büntetlenségben mégis ismét bűncselekményt követhetett el. Az igazságszolgáltatásunk túlságosan engedékeny, államunk diszfunkcionális

– szögezte le Jordan Bardella.

Az általa irányított, több mint 120 parlamenti képviselővel rendelkező RN-nek nagy befolyása van a törvényhozásban, mert bizalmatlansági szavazással bármikor megbuktathatja Michel Barnier kisebbségi kormányát.

A kitoloncolás hatékony végrehajtását a baloldali politikusok is támogatják. A gyanúsítottat „a börtönből egyenesen egy repülőgépre kellett volna feltenni” – mondta például Olivier Faure, a szocialisták vezetője.

A deportálást – François Hollande volt szocialista államfő szerint is – „gyorsan” végre kell hajtani.

A francia kormány hivatalos adatai szerint a kitoloncolási határozatok kevesebb mint 10 százalékát teljesítik.

Emmanuel Macron francia elnök egyébként az év elején írta alá az új, vitatott bevándorlási törvényt, amely már szigorúbban lép fel a bűnelkövető külföldiekkel szemben.

Eluralkodó félelem

„Nőgyilkosság” volt – állítja a zöldek képviselője. Sandrine Rousseau szerint a nők elleni jogsértéseket „szigorúan meg kell büntetni”. Ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy a szélsőjobboldal „rasszista és idegengyűlölő nézeteinek terjesztésére” használja az esetet.

Philippine eltűnése után riasztást adott ki a Sorority elnevezésű telefonos alkalmazás, amelynek tagjai arra kötelezték magukat, hogy a bajba jutott nők segítségére sietnek. A diáklány nem volt a közösség tagja, mégis eltűntnek nyilvánították és a keresésére indultak.

A társai által csendes, mintaszerű diákként és cserkészként jellemzett Philippine a szülei otthonába igyekezett, de sosem érkezett meg.

A gyilkossága újra félelmeket gerjesztett a Bois de Boulogne szomszédos, drága és felkapott negyedeiben. A hatalmas park ugyanis régóta a szabadtéri prostitúció központja, az utóbbi időben azonban egyre több drogfüggő és más kétes alak is látogatja.

(Borítókép: A genfi pályaudvar 2008. június 11-én, ahol most elfogták a feltételezett gyilkost. Fotó: Anthony Devlin / PA Images / Getty Images)

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport