Több mint 20 gyerek meghalt egy thaiföldi buszbalesetben

2024.10.01. 15:21
Több tucatnyian utaztak azon a thaiföldi iskolabuszon, amely eddig ismeretlen okok miatt balesetet szenvedett, lezuhant és kigyulladt Bangkok közelében. A tragédiában a helyszínen 23 ember halt meg, többségük gyermek, akik olyan súlyosan megégtek, hogy az azonosításuk is nehézségekbe ütközik. A buszt vezető sofőr elmenekült a helyszínről.

A BBC tájékoztatása szerint a thaiföldi mentőszolgálat munkatársai 23 ember holttestét emelték ki egy iskolabuszból, amely a főváros, Bangkok közelében lezuhant és kigyulladt. A busz több tucatnyi iskolás gyermeket szállított, akik az ország északi részén tett kirándulásról tértek haza. Az áldozatok túlnyomó többsége feltehetően gyerek.

A helyszínről készült videókon látszik, hogy a lángok elnyelték a buszt, amint az egy felüljáró alatt égett, és hatalmas, sűrű, fekete füstfelhők keletkeztek. Suriyahe Juangroongruangkit közlekedési miniszter szerint

a busz sűrített földgázzal működött, ami „rendkívül kockázatos”.

Szemtanúk szerint a busz az autópályát elválasztó betonkorlátnak ütközött Bangkoktól északra, miután az egyik első gumiabroncs kiszakadt. A buszt gyorsan a ellepték a lángok, ezért az utastérben tartózkodók közül sokan nem tudtak kimenekülni. A tűz oka egyelőre ismeretlen.

A jelentések szerint tizenkilenc gyermek és három tanár maradt életben, közülük tizenhatot kórházban kezelnek sérüléseik miatt.

Ez egy nagyon tragikus eset. A minisztériumnak lehetőség szerint olyan intézkedést kell hoznia, hogy bizonyos típusú személygépkocsik számára tilos legyen az ilyen típusú üzemanyag használata, mert ez rendkívül kockázatos

 – mondta a közlekedési miniszter a helyszínen a riportereknek.

Piyalak Thinkaew, aki a keresést vezette, azt mondta, hogy nehéz azonosítani a holttesteket, mert olyan súlyosan megégtek.

A megtalált holttestek közül néhány nagyon-nagyon kicsi volt. A gyerekek ösztönösen hátra menekültek, így a holttestek ott voltak

– részletezte a helyszínen tartózkodó újságíróknak, hozzátéve, hogy a tűz a busz elején keletkezett. A törvényszéki rendőrség közölte, hogy a megtalált 23 holttestből tizenegy férfi, hét nő, további öt pedig nem volt azonosítható.

A sofőr elmenekült a baleset helyszínéről, de a thaiföldi belügyminiszter, Anutin Charnvirakul szerint a hatóságok bíznak abban, hogy megtalálják.

A fedélzeten tartózkodó gyerekek életkora egyelőre nem ismert, de a tanintézmény 3 és 15 év közötti diákokat fogad.

Thaiföldön az egyik legrosszabb a közlekedésbiztonság a világon, a nem biztonságos járművek és a rossz vezetés évente mintegy 20 ezer halálos áldozatot követel.

Anutin Charnvirakul thaiföldi miniszterelnök-helyettes azt mondta, hogy a baleset körülményeinek kivizsgálása folyamatban van, amely során a kerék- és égésnyomokból, valamint a térfigyelő kamerák felvételeiből próbálják kikövetkeztetni, hogy mi vezetett a tragédiához.