Az Európai Bizottság információkérést küldött a legnépszerűbb közösségimédia-platformoknak

2024.10.02. 16:55
Az Európai Bizottság szerdán a digitális szolgáltatásokról szóló rendelet (Digital Services Act) alapján hivatalos kérvényt juttatott el a YouTube, Snapchat és TikTok platformoknak, amelyekben részletes tájékoztatást kértek az ajánlórendszereik működéséről – áll a bizottság közleményében.

Az MTI tudósítása szerint az EU szabályozása arra kötelezi ezeket a platformokat, hogy értékeljék és mérsékeljék az ajánlórendszereik által okozott potenciális kockázatokat. A TikTok esetében különösen azoknak a lépéseknek a részletezését kérték, amelyek a választásokra és a média sokszínűségére gyakorolt kockázatok csökkentését célozzák.

A YouTube és a Snapchat esetében az információkérések az ajánlott tartalmak és azok kockázatai, például a választási folyamatok befolyásolása, a mentális egészségre gyakorolt hatások, addiktív tartalmak ajánlása, valamint a kiskorúak védelme köré összpontosultak. Emellett a platformoktól adatokat várnak az esetleges illegális tartalmakkal, mint például a kábítószerkereskedelem vagy a gyűlöletbeszéd kezelésével kapcsolatban.

A platformoknak 2024. november 15-ig kell válaszolniuk a bizottság megkeresésére, amely a beérkezett információk alapján dönt a további lépésekről. A közlemény szerint elégtelen vagy félrevezető válaszok esetén pénzbírságot szabhatnak ki, míg a válasz elmaradása esetén időszakos pénzbüntetést is alkalmazhatnak a platformokkal szemben.