Kim Dzsongun világos kijelentést tett, habozás nélkül bevetné az atomfegyvereit

2024.10.04. 09:37
Kim Dzsongun, Észak-Korea vezetője pénteken a phenjani állami média tájékoztatása szerint azt nyilatkozta, hogy provokáció esetén hajlandó lenne atomfegyverek bevetésére, amennyiben országát fenyegetés éri – közölte az MTI.

A helyi hírügynökség, a KCNA beszámolója szerint Kim szerdán, egy katonai kiképzőbázison tett látogatása során hangsúlyozta, hogy az észak-koreai hadsereg „habozás nélkül alkalmazza majd minden rendelkezésre álló támadó erejét, beleértve a nukleáris fegyvereket is”. Kiemelte, hogy egy ilyen helyzet Szöul és a Koreai Köztársaság fennállásának lehetetlenné válásához vezethet.

Eközben Jun Szogjol dél-koreai elnök kedden figyelmeztette Észak-Koreát, hogy bármilyen kísérlet a nukleáris fegyverek bevetésére „határozott és elsöprő válaszlépést” vonhat maga után Dél-Korea és az Egyesült Államok részéről.

Szeptemberben Kim bemutatott egy urándúsító létesítményt, és kifejezte szándékát, hogy „jelentősen” növelje Észak-Korea nukleáris arzenálját. A Stockholmi Nemzetközi Békekutató Intézet (SIPRI) adatai szerint Észak-Koreának körülbelül ötven nukleáris robbanófeje van, bár a pontos számok nem ismertek.

Az elszigetelt kommunista rezsimet atomfegyver- és rakétaprogramja miatt nemzetközi szankciók sújtják, és az utolsó ismert atomkísérletét 2017-ben hajtotta végre.