Illegális bevándorlás: Marokkó nélkül kezelhetetlen lenne a helyzet a Kanári-szigetek elnöke szerint

2024.10.08. 21:21
Fernando Clavijo, a Kanári-szigetek autonóm közösségének elnöke szerint Marokkó nélkül a bevándorlás súlyos terhet jelentene Spanyolország és az Európai Unió számára mind pénzügyi, mind kezelési szempontból – közölte az MTI.

Clavijo Rabatban tett látogatása során Nászer Burita marokkói külügyminiszterrel tartott közös sajtótájékoztatón hangsúlyozta Marokkó kulcsfontosságú szerepét a migráció kezelésében, különös tekintettel az afrikai Száhel-övezetből érkező bevándorlók visszaszorítására.

Clavijo kiemelte Marokkó erőfeszítéseit, és dicsérte az ország stabilizáló hatását a régióban, amely elengedhetetlen a migrációs nyomás kezeléséhez. Szerinte Marokkó nyolcezer katonája nélkül a helyzet Spanyolország és az Európai Unió számára egyaránt kezelhetetlenné válna.

Nászer Burita külügyminiszter rámutatott, hogy Marokkó jelentős erőfeszítéseket tesz az embercsempész-hálózatok felszámolására, és emlékeztetett arra, hogy az ország 2013 óta hatvanezer afrikai migránsnak biztosított állandó tartózkodási engedélyt. A külügyminiszter hozzátette: az embercsempészeket határokon átnyúló bűnszervezetekként kell kezelni, de megjegyezte, hogy meg kell különböztetni azokat, akik a jobb élet reményében hagyják el hazájukat, hiszen ők nem bűnözők.