Örményország szerint lezárulhat a kaukázusi konfliktus, hajlandóak békét kötni Azerbajdzsánnal

2024.10.08. 21:08
Nikol Pasinján, Örményország miniszterelnöke bejelentette, hogy országa már ebben a hónapban aláírhatja az Azerbajdzsánnal előre egyeztetett békemegállapodást. A Független Államok Közösségének (FÁK) moszkvai csúcstalálkozóján, kedden nyilatkozott erről.

Az MTI beszámolója szerint Pasinján kiemelte, hogy ebben a szakaszban olyan alapvető kérdésekről kell dönteni, amelyek biztosíthatják a tartós békét a két ország között. Ezek közé tartozik a kölcsönös területi épség elismerése, a jövőbeli területi követelések kizárása, valamint az erőszak alkalmazásának és az azzal való fenyegetésnek a tilalma. Továbbá fontos az egymás belügyeibe való be nem avatkozás, a diplomáciai kapcsolatok felvétele, és olyan kétoldalú mechanizmusok létrehozása, amelyek elősegítik a békeszerződés végrehajtását – számolt be a miniszterelnök sajtószolgálata.

Az örmény kormányfő hozzátette, hogy a fenti kérdéseket már rögzítették a két ország közötti békemegállapodás tervezetében. Pasinján azt is hangsúlyozta, hogy Örményország kész megnyitni a közlekedési útvonalakat és infrastruktúrákat, beleértve a szállítmányozást, az utasforgalmat és a csővezetékeket is, amelyek az azeri exklávé, Nahicseván és Azerbajdzsán, illetve Törökország és Irán között biztosítanak kapcsolatot. Továbbá jelezte, hogy az eljárások egyszerűsítése lehetséges a kölcsönösség és a szuverenitás tiszteletben tartásával.

A találkozón Pasinján az azeri elnök, Ilham Aliyev mellett foglalt helyet.

A csúcstalálkozó után ugyanakkor Aliyev csak egy vállrándítással reagált arra az újságírói kérdésre, hogy várható-e a békemegállapodás aláírása az év végéig. 

A két ország történelmi konfliktusai közül a legutóbbi 2023-ban zajlott, amikor Azerbajdzsán gyors katonai akcióval visszavette a Hegyi-Karabah feletti irányítást, amely többségében örmény lakosságú terület volt.