12 embert mentettek ki egy coloradói aranybánya mélyéről, egy ember meghalt

2024.10.11. 07:05
Tizenkét embert mentettek ki csütörtök este, miután mintegy hat órán át egy volt coloradói aranybánya mélyén rekedtek egy meghibásodott lift miatt – közölték a hatóságok. Egy ember meghalt a balesetben.

Tucatnyi felnőtt csapdába esett Coloradóban 305 méterrel a föld alatt, amikor az őket szállító lift elromlott. Egy ember meghalt, akinek a személyazonosságát nem árulták el. A bajbajutottak vízhez és levegőhöz is jutottak a föld alatt, várakozás közben pedig rádiókon keresztül kommunikáltak a hatóságokkal – közölte az AP News.

A lift éppen leereszkedett a Mollie Kathleen aranybányába Cripple Creek város közelében, amikor mintegy 150 méterrel a felszín alatt mechanikai hiba lépett fel – közölte Jason Mikesell Teller megyei seriff.

Mikesell az éjszakai tájékoztató során elmondta, hogy még nem tudják, mi okozta a meghibásodást, a vizsgálat folyamatban van. Mielőtt a mélyben rekedt látogatókat felhozták volna felszínre, a mérnökök megbizonyosodtak arról, hogy a lift ismét biztonságosan működik, de felkészültek arra is, hogy szükség esetén kötéllel húzzák a felszínre őket.

Az eset, amelyet dél körül jelentettek a hatóságoknak, a Mollie Kathleen aranybánya szezonjának utolsó hetében történt, mielőtt a bánya télire bezár.

Utoljára az 1980-as években történt hasonló incidens, amikor néhány ember beszorult a liftbe, akkor senki sem halt meg.

Az állami rekultivációs, bányászati és biztonsági részleg szerint Coloradóban a turistalátványosságként működő bányákat és a szállítórendszereket naponta ellenőrzik. Mikesell viszont azt mondta, hogy nem tudja az utolsó ellenőrzés időpontját, mert az ellenőrzésekről készült feljegyzések nem voltak azonnal elérhetők az interneten.

Jared Polis kormányzó állami erőforrásokat küldött, köztük egy bányamentő csapatot.

Cripple Creek egy körülbelül 1100 fős város a Sziklás-hegységben, Colorado Springstől délnyugatra. A bányát az 1800-as években nyitották meg és 1961-ben zárták be, de még mindig tartanak itt túrákat. Honlapján egy egyórás túra szerepel, amely során a látogatók 1000 láb mélyre ereszkednek. Azt írják, hogy aranyérceket láthatnak a sziklában és föld alatti villamoson utazhatnak.

A vállalat honlapja szerint egy Mollie Kathleen Gortner nevű nő fedezte fel a bánya helyét 1891-ben, amikor aranyat tartalmazó kvarcot látott.