A nyílt tengeren, egy hűtőbe kapaszkodva élte túl a tomboló Milton hurrikánt egy férfi

2024.10.11. 13:31
Az amerikai parti őrség helikopterének legénysége kimentett egy férfit, aki egy jégszekrénybe kapaszkodva sodródott a Mexikói-öbölben, miután hajója az éjszaka folyamán a Milton hurrikán miatt háborgó vizeken megfeneklett.

Csütörtökön sikerült megtalálni egy férfit a floridai Longboat Keytől mintegy 30 mérföldre (48 km), egy nyitott hűtőládába kapaszkodva – derül ki a parti őrség által rendelkezésre bocsátott videófelvételből, amelyet a The Guardian közölt. A videón az látszik, ahogy a parti őrség búvára egy helikopterről leereszkedett, és a férfihoz úszott, hogy felvegye.

A férfi mielőtt a vízbe került volna, egy halászhajó fedélzetén tartózkodott, amely szerdán a floridai Madeira Beachnél vált mozgásképtelenné órákkal azelőtt, hogy a hurrikán partot ért – közölte Nicole Groll, a parti őrség sajtószóvivője.

A férfi, akit nem sikerült azonosítani, rádión tudta elérni a parti őrség közeli állomását, mielőtt megszakadt a kapcsolat.

Ez a férfi még a legtapasztaltabb tengerész számára is rémálomszerű forgatókönyv szerint maradt életben

– mondta Dana Grady, a parti őrség tisztviselője.

A mentőcsapatok egész csütörtökön folytatták a floridai lakosok kimentését a Milton hurrikán által hagyott romok közül, miután a vihar végigsöpört a tengerparti településeken és darabokra tépte az otthonokat, sárral töltötte meg az utcákat és halálos tornádók sorát szülte. Legalább hat ember meghalt.

A legdrámaibb vízből való mentések közé tartozik egy másik eset is, amikor a Hillsborough megyei rendőrök egy 14 éves fiút találtak egy kerítésdarabon lebegve.

A pusztítás ellenére sokan megkönnyebbültek, hogy a Milton megkímélte Tampát a közvetlen csapástól, és a halálos viharhullám, amelytől a tudósok tartottak, nem következett be. Így is legalább 340 személy és 49 háziállat szorult segítségre – közölte csütörtök délután Ron DeSantis floridai kormányzó.

A mindössze két héttel a Helene hurrikán által okozott természeti katasztrófa után érkezett rendszer több mint 3 millió embernél szüntette meg az áramszolgáltatást, elárasztotta a gátakkal körülvett szigeteket, leszakította a tetőt egy baseballstadionról és kidöntött egy építőipari darut.

A partról kimentett, jégszekrénybe kapaszkodó férfit a tampai közkórházba szállították orvosi kezelésre – közölte a parti őrség. A hivatal becslése szerint a férfi 75-90 mérföld per órás (121-145 km/h) széllökéseket és akár 7,6 méter magas hullámokat is túlélt a vízen töltött éjszaka alatt. Hajójának sorsa ismeretlen.