Parazitás betegsége lett tíz embernek egy rosszul átsütött hús miatt

2024.10.12. 08:29
Több mint tíz ember lett rosszul Észak-Karolinában, miután nem megfelelően átsütött medvehúsból ettek. A tavaly novemberi esetről megállapították, hogy a grillezés résztvevői a trichinellózis nevű ritka, parazitás betegséget kapták el.

Tíz ember, köztük egy 10 éves gyermek is megbetegedett tavaly novemberben egy Észak-Karolinában tartott grillezésen. Az orvosi vizsgálatokból kiderült, hogy a rosszullétet egy nem megfelelően átsütött medvehús elfogyasztása okozta – ismertette a Fox News a Centers for Disease Control and Prevention (CDC) friss közleményét. 

A grillezésen harmincöten vettek részt, közülük huszonketten ettek a medvehúsból, és tíz ember lett beteg. Többeknél olyan influenzaszerű tünetek jelentkeztek, mint a láz, az arcduzzanat és az izomfájdalom. 

Megállapították, hogy a rosszullétet a trichinellózis nevű ritka, parazitás betegség okozta, ami gyakran jár együtt a vadhús fogyasztásával.

A paraziták általában olyan állatokat fertőznek meg, mint a medvék, pumák, rozmárok, rókák, vaddisznók és házi sertések. A CDC szerint ha a hús nyers, vagy nem sütik át megfelelően, akkor a fertőzés a fonálféreg lárváival együtt átkerül az emberi szervezetbe. A lárvák a vékonybélben kifejlett férgekké fejlődnek, majd a véráramba és az izomszövetbe is bejutnak. 

A jelentés nem részletezte, hogy pontosan milyen medvehúst fogyasztottak a betegek, de a CDC szerint a legtöbb parazitás megbetegedés általában a fekete medvék miatt történik. Az Egyesült Államokban évente körülbelül 15 megerősített eset fordul elő.