Kamala Harris ismeretlen számról kínálta fel az alelnöki jelölést, Tim Walz először nem vette fel a telefont

Untitled-1
2024.10.13. 18:49
„Furcsa” – így reagált a demokrata alelnökjelölt Donald Trump megjegyzéseire, amelyekben kikérte magának, hogy „furcsa” lenne. A jelzőt Tim Walz használja, aki egyéb, egészen meglepő dolgokra is kitért a népszerű Jimmy Kimmel esti show-műsorában, alig egy hónappal az amerikai elnökválasztás előtt.

Mindenekelőtt azonban a közel-keleti feszültség enyhítését sürgette a Hamász terrortámadásának első évfordulóján, amelyben ezerkétszáz ember lelte halálát, köztük 46 amerikai, azóta pedig további több mint negyvenezer palesztin.

„Gondoskodunk arról, hogy ilyen soha többé ne fordulhasson elő, hogy Izrael biztonságban legyen, hogy a túszokat hazahozzák, és hogy véget érjen a humanitárius válság Gázában” – üzente Kamala Harris nevében is a demokrata alelnökjelölt.

Walz a napot a Los Angeles-i Nova kiállításon töltötte, ahol a tavalyi támadásban elhunytakra emlékeztek. Itt találkozott Noával, az egyik tússzal, aki nemrég szabadult a Hamász fogságából. „Csak táncolni szeretnénk újra” – mondta a nő Walznak, aki a műsorban megerősítette, hogy ennek a lehetővé tétele az ő szándékuk is.

Saját, tanári múltja kapcsán felidézte, hogy kollégáival néha eltérő elképzeléseket vallottak, de egységesek voltak a demokrácia tiszteletében, majd a választások után kezet fogtak, és elismerték a jobbik győzelmét.

Az alelnökjelöltek minapi vitájában egyébként Walz azt kérdezte a republikánus J. D. Vance-től: vajon szerinte Donald Trump megnyerte-e a 2020-as választást, Vance azonban kitért a válasz elől, és azt mondta, „inkább a jövőre fókuszál”.

A saját jövője kapcsán Walz kijelentette: „arra készül, hogy november 6-án együtt ébredjen az »elnök asszonnyal«”, mire Jimmy Kimmel azonnal lecsapta a magas labdát.

„Szeretném tisztázni, hogy nem fognak együtt ébredni. Hacsak nem kerültek egymáshoz közelebb, mint gondolnánk.”

A radikális ötlet

Sosem gondolt arra, hogy Kamala Harris őt választja „futótársának” – az amerikai politikai zsargonban így nevezik az alelnökjelöltet. Walz azonban úgy véli, az élete során felkészült a kihívásokra.

„Nagyon büszke” arra, amit Minnesotában elért: nyert egy kongresszusi helyet, majd az állam kormányzója lett. Igazat ad a republikánusoknak, akik „radikálisnak” nevezik.

Igen, a minnesotai gyerekek az iskolában ingyenreggelit és -ebédet kapnak. Ez egy radikális ötlet

– mondta Tim Walz.

Kamala Harrist tiszteli, és meggyőződése, hogy képes az ország vezetésére.

„Nagyon jól kijövünk egymással” – mondta a jelenlegi alelnökről, akit csodálatosnak tart, szórakoztatónak pedig, hogy tud nevetni „nem valakin, hanem valamin”.

Walz a műsorban hivatalosan is megerősítette a korábbi szóbeszédet, miszerint nem vette fel a telefont, amikor Kamala Harris először hívta.

A vegytisztító száma

A demokrata elnökjelölt azzal a szándékkal tárcsázta a számát augusztusban, hogy közölje: Tim Walzot választotta alelnökjelöltjének – emlékeztetett a New York Post. Ő azonban nem fogadta a hívást.

„Egy ismeretlen szám volt, ezért átverésre gyanakodtam” – magyarázta a műsorvezetőnek, a közönség derültségére.

Nyomban ezek után egy újabb hívást kapott „egy magas rangú tanácsadótól”, aki azt sziszegte neki, hogy „vegye már fel azt az átkozott telefont!”

Kamala Harris hívása Tim Walz életét változtatta meg.

„Ezek után elmentette a számot?” – kérdezte Kimmel.

„Igen” – válaszolta kissé félszegen Walz, majd elmesélte: azt az utasítást kapta, hogy találjon ki egy fedőnevet Harris számára, nehogy máskor is elmulassza a hívását.

„És milyen néven szerepel a hölgy?” – tudakolta a műsorvezető.

A vegytisztítóm

– vallotta be őszintén Walz, és hozzátette: ez jutott elsőként az eszébe. Kimmel azzal élcelődött, hogy a vegytisztító nevét alelnök asszonyra kellene cserélni.

A reklámszünet után elmondta: a republikánus politikusokat „furcsának” nevezi, ami után válogatást sugároztak Trump kijelentéseiből, amelyekben tagadta, hogy „furcsa” lenne.

„Ha sokszor kell bizonygatni, hogy valaki nem »furcsa«, akkor az bizony nagyon »furcsa«” – reagált Walz.

(Borítókép: Tim Walz és Kamala Harris. Fotó: Andrew Harnik,  Brandon Bell  / Getty Images)