Orbán Viktor ellen tervezett merényletről írnak az oroszok, most Szijjártó Péter is megszólalt

2024.10.13. 08:30 Módosítva: 2024.10.13. 08:36
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az orosz sajtótól értesült arról a Belgrádból érkező felvetésről, miszerint Orbán Viktor miniszterelnök ellen merényletet készíthetnek elő. Az esetleges merénylet hírét korábban Alekszandr Vulin, Szerbia miniszterelnök-helyettese osztotta meg a nyilvánossággal. A külügyminiszter az orosz sajtónak reagált a felvetésre.

Az orosz és a szerb sajtót is bejárta a hír, miszerint Orbán Viktor miniszterelnök ellen merényletet készíthetnek elő az Ukrajnával kapcsolatos álláspontja miatt. Az információ egészen pontosan Alekszandr Vulintól, Szerbia miniszterelnök-helyettesétől származik, aki az orosz Nacionalnaja oborona lapnak nyilatkozott az állítólagos fenyegetésről.

Ami a Nyugat által kevéssé kedvelt politikusok személyes biztonságának fenyegetését illeti, meg kell jegyezni: korántsem véletlen, hogy Robert Fico szlovák miniszterelnök meggyilkolására kísérletet tettek, Ibrahim Raiszi iráni elnököt megölték, továbbá gyilkossági kísérlet zajlott Donald Trump amerikai elnökjelölt ellen is. Információt kaptunk arról, hogy Orbán Viktor magyar miniszterelnök ellen is merényletet készítenek elő

– jelentette ki a szerb politikus néhány napja, hozzátéve, hogy szerinte mindez azért lehet, mert a felsorolt politikai szereplők mindegyike az ukrajnai béketárgyalásokat szorgalmazza. 

Vulin arról is beszélt, hogy ezért zajlottak tömeges zavargások augusztusban Belgrádban, ahol a szerb belügyminisztérium tájékoztatása szerint mintegy 27 ezren vettek részt, és amely Vucsics elnök szerint külföldről irányított, újabb színes forradalom kirobbantására tett kísérlet volt, hogy „az ország legitim kormányát az Egyesült Államoknak engedelmeskedő politikusokra cseréljék”. A tüntetést, ahogyan arról az Index is beszámolt, valójában azért szervezték, mert a belgrádi kormány engedélyezte a Jadar-völgyben a lítiumkitermelést

A szerb miniszterelnök-helyettes korábban (még hónapokkal ezelőtt) azt a megállapítását is közölte az orosz állami hírügynökséggel, a RIA Novosztyival, miszerint Robert Fico szlovák miniszterelnök és Donald Trump amerikai elnökjelölt ellen elkövetett merényletek után a szerb elnök is veszélyben van.

Szijjártó Péter is reagált az Orbán Viktor elleni, állítólag tervezett merénylet hírére

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter – aki pár napja Oroszországban járt – az orosz állami hírügynökségnek, a RIA Novosztyinak reagált a Belgrádban felröppent állítólagos merénylet hírére. 

Nem tudok ilyen próbálkozásról, de azt tudom, hogy jogi, pénzügyi és politikai támadások is érik a miniszterelnököt, a kormányt, az országot

– válaszolt a lap kérdésére a külügyminiszter, aki azért utazott a héten Szentpétervárra, hogy részt vegyen a Nemzetközi Gázfórumon. „Nincs információm a gyilkossági kísérletről” – tette hozzá a tárcavezető, aki a minap is nyilatkozott már az orosz sajtónak egy másik kérdésről. 

Szijjártó Péter emellett megragadta az alkalmat, és megjegyezte a hírügynökségnek, hogy szerinte Brüsszel Magyarország Ukrajnával kapcsolatos álláspontja, a migrációs problémák és a genderpropaganda miatt több tízmilliárd eurót tart vissza Magyarországtól. 

Zelenszkijnek is odaszólt, választási beavatkozásról beszélt

A miniszter egyébként arra a hírre is reagált az orosz állami hírügynökségnek, miszerint Mike Johnson, az Amerikai Egyesült Államok Kongresszusának képviselőházi elnöke felszólította Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt, hogy távolítsa el Ukrajna amerikai nagykövetét, miután a diplomata a 2024-es elnökválasztás előtt látogatást szervezett Ukrajna elnökének egy amerikai fegyvergyárban.

Az amerikaiaknak kell megítélniük, hogy Volodomir Zelenszkij látogatása a Pennsylvania állambeli fegyvergyárban beavatkozás volt-e az amerikai elnökválasztásba

– zárta rövidre a kérdést Szijjártó Péter.

Az ukrajnai háború fejleményeit vasárnap is percről percre követjük ebben a cikkünkben.