A szerb miniszterelnökkel is tárgyalt Berlinben Orbán Viktor

D MTI20241014003
2024.10.14. 14:55
Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke közölte, hogy Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn Berlinben megbeszélést folytatott Milos Vucsevics szerb kormányfővel.

Mint arról beszámoltunk, Orbán Viktor miniszterelnök a kormánypártok esztergomi frakcióüléséről utazott Berlinbe vasárnap este, hogy részt vegyen a Berlini Folyamat 10. csúcstalálkozóján. Magyarországot nyugat-balkáni befolyására és a magyar EU-elnökségre tekintettel hívták meg ismét az eseményre.

A fórum célja, hogy az uniós bővítést elősegítve megerősítsék a nyugat-balkáni régió országai közötti együttműködést, fenntartsák az integrációs folyamat dinamikáját, továbbá elejét vegyék a térségben erősödő euroszkepticizmusnak.

Havasi Bertalan tudatta, hogy a miniszterelnök hétfőn megbeszélést folytatott Milos Vucsevics szerb kormányfővel is. A tárgyaláson a közlekedési kapcsolatok fejlesztéséről és Szerbia EU-integrációjáról volt szó.

Orbán Viktor korábban közösségi oldalán számolt be arról, hogy rendkívül mozgalmas nap elé néz, többek között Olaf Scholz német kancellárral is tárgyal.

Mozgalmas nap Berlinben. Előbb Balkán-csúcstalálkozó, utána megbeszélés Scholz kancellárral, majd interjú. 20:45-ig végeznünk kell!

– írta közösségi oldalán a kormányfő. 

Az Indexnek Bauer Bence, az MCC Magyar–Német Intézetének igazgatója is nyilatkozott a minap a német–magyar kapcsolatok alakulásáról, valamint arról, hogy milyen témák kerülhetnek terítékre Berlinben. Arról is beszélt, hogy mi az, amiben a német és a magyar kormány teljes mértékben egyetért. A teljes cikk itt olvasható.

(Borítókép: Milos Vucevic szerb kormányfő és Orbán Viktor miniszterelnök találkozója Berlinben 2024. október 14-én. Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI)