Kemény üzenetet küldött Szijjártó Péternek két uniós testület

2024.10.16. 09:23
Az Európai Parlament (EP) külügyi és nemzetközi kereskedelmi bizottsága sem hívja meg Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert, hogy bemutassa az EU Tanács magyar elnökségének programját.

A Népszava európai uniós forrásoktól értesült arról, hogy két EP-bizottság sem hívja meg Szijjártó Pétert, hogy bemutassa a magyar EU-elnökség programját – ami a lap szerint meglehetősen rendkívülinek számít, mivel legalább egyszer megjelenik az illetékes bizottság vagy bizottságok előtt a soros elnökséget adó ország diplomáciájának vezetője.

A lap kiemeli, hogy az Európai Parlamentben nem lelkesednek azért, hogy decemberig Magyarország az Európai Unió Tanácsának soros elnöke, de a szaktestületek java már meghallgatta vagy meg fogja hallgatni az illetékes minisztert. Volt ugyan szó róla, hogy egységesen bojkottálják a találkozókat, de az Európai Parlament vezető testülete a bizottságokra bízta a döntést.

Az Európai Parlament külügyi bizottságába szeptember 30-án várták volna Szijjártó Pétert, de lemondta a találkozót, mivel az Iszlám Állam Elleni Koalíció ülésére utazott Washingtonba. A Népszava azt írja, hogy maga helyett Magyar Levente államtitkárt javasolta, de ő szintén nem ért rá, ami miatt Azbej Tristant, a Miniszterelnökség Üldözött Keresztények Megsegítéséért Felelős Államtitkárságának a vezetőjét küldték volna, őt viszont az Európai Parlament külügyi bizottsága utasította el, mivel a feladatkörének nincs köze a tárgyalni kívánt témákhoz.

Ezek után a szaktestület szóvivőinek hétfői ülésén a többség úgy határozott, nem hívják meg újra Szijjártó Pétert, mivel a magyar EU-elnökség már túljutott a felén, és erre a döntésre jutottak a nemzetközi kereskedelmi bizottságban is.

Reagált a Külügyminisztérium

Cikkünk megjelenése után Paczolay Máté külügyi szóvivő az alábbi reakciót küldte az üggyel kapcsolatban szerkesztőségünknek:

A Népszava cikke nettó hazugság: a külügyi és a nemzetközi kereskedelmi bizottság is meghívta Szijjártó Pétert a magyar elnökségi program bemutatására, azonban időpontütközés miatt a külügyminiszter nem tudott eleget tenni a meghívásoknak.

„A Brüsszel által megjelölt időpontok ugyanis egybeestek Andrij Szibiha ukrán külügyminiszter első hivatalos magyarországi látogatásával, Szijjártó Péter így aznap új ukrán kollegáját fogadta Budapesten, mivel az ukrán-magyar kapcsolatok kiemelt jelentőséggel bírnak a jelenlegi helyzetben”  írta.