Bild: Ukrajna megfenyegette a Nyugatot, hogy heteken belül atomfegyvereket állíthatnak elő

2024.10.17. 17:29
Ukrajna néhány héten belül atomfegyvereket állíthat elő, amennyiben Oroszország úgy dönt, hogy megkísérel egy újabb offenzívát a főváros, Kijev ellen – mondta egy magas beosztású ukrán tisztviselő a német Bild beszámolója szerint. A lap arra is kitér, hogy ehhez köthetőek Volodimir Zelenszkij csütörtöki mondatai is, amelyek az Európai Tanács csúcstalálkozóján hangzottak el.

Mint korábban megírtuk, Volodimir Zelenszkij arról beszélt csütörtökön, hogy az észak-koreai katonák beavatkozása az oroszok oldalán az első lépés afelé, hogy az ukrajnai háború világháborúvá szélesedjen.

Az ukrán elnök azonban felszólalása során szót ejtett arról is, hogy Ukrajna NATO-csatlakozását illetően több külföldi vezető politikussal egyeztetett, köztük Donald Trump amerikai republikánus elnökjelölttel is. Mint mondta, Trumpnak felvázolta, hogy Ukrajnának vagy atomfegyverek kellenek, hogy el tudja rettenteni Oroszországot a további támadásoktól, vagy pedig NATO-tagság (de, mint mondta, Ukrajna a NATO mellett döntött). 

Bild: ha kell, akkor Ukrajna atomfegyvereket hozhat létre

A Bild Zelenszkij fenti mondataival hozta összefüggésbe azt, amit egy magas beosztású ukrán tisztviselő mondott egy korábbi, zárt körű találkozón. 

A német lap információi szerint ez a tisztviselő közölte a nyugati partnerekkel, a Nyugatnak nem szabad azt hinnie, hogy Ukrajna eltűr egy második (a háború elején látott támadáshoz hasonló) orosz offenzívát Kijev ellen.

és mielőtt ez megtörténne, Ukrajna újraépíti nukleáris fegyverarzenálját, amelyről az 1990-es évek eleje óta önként lemondott.

Mint a lap emlékeztetett, Ukrajna 2001-ben szerelte le az utolsó atomfegyverét. A tisztviselő ugyanakkor azt mondta a zárt ülésen, hogy: 

Megvan az anyag, megvan a tudás. Ha a parancsot kiadják, csak néhány hétre lesz szükségünk az első bombához.

Az ukrán tisztviselő – a német lap szerint – ezután hozzátette még azt is, hogy a Nyugatnak „kevesebbet kellene gondolnia Oroszország vörös vonalaira, és többet a mi vörös vonalainkra”.

Zelenszkij ebben az összefüggésben beszélt róluk 

A Bild szerint ezzel együtt nyernek értelmet Zelenszkij csütörtöki mondatai is. Az ukrán vezetői ugyanakkor azt mondta: az atomfegyverek helyett a NATO-tagságot választanák az ország biztonságának garantálásához. 

Az ukrán vezető konkrétan úgy fogalmazott a Jevropejszka Pravda tudósítása szerint: „Melyik nagy ország szenvedett az atomhatalmak közül? Mindegyikük? Nem, csakis Ukrajna. Ki mondott le az atomfegyverekről? Mindegyikük? Egyedül Ukrajna. Ki harcol ma? Ukrajna.”

Így működik ez nálunk, tehát mi a megoldás? Vagy az, hogy Ukrajnának lesznek atomfegyverei, és akkor az a mi védelmünk. Vagy valamilyen szövetségünk lesz. A NATO-n kívül ma nem ismerünk hatékony szövetségeket

– mondta az ukrán államfő csütörtökön. 

Az orosz–ukrán háború fejleményeit csütörtökön is percről percre követjük ebben a cikkünkben.