Orbán Viktor szerint „több mint rémisztő” az ukrán elnök győzelmi terve

2024.10.17. 13:01 Módosítva: 2024.10.17. 14:44
Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön a Patrióták Európáért pártcsoport EU-csúcs előtti egyeztetésére érkezett Brüsszelbe, ahol arról beszélt, hogy a később kezdődő uniós csúcstalálkozón milyen témákat érintenek majd.

Orbán Viktor a Patrióták Európáért pártcsoport EU-csúcs előtti egyeztetésén a később kezdődő uniós csúcstalálkozó témáit sorolva kijelentette, hogy „nagyon nehéz napunk lesz, három csata van” napirenden, ezek között elsőként az ukrajnai háborút említette, amit szerinte „éppen elveszítünk”.

Zelenszkij elnök bemutatja a győzelmi tervét. Amit tegnap felvázolt belőle az ukrán parlamentben, az több mint rémisztő

– mondta a kormányfő, hozzátéve:  „Rosszul megtervezett, rosszul végrehajtott, rossz kalkulációk alapján kialakított stratégiával ment bele ebbe a háborúba az Európai Unió, amiért az uniós bizottság elnök asszonyát első helyen terheli felelősség, mert ő volt a zászlóvivő.” Hozzűfűzte azt is, hogy szerinte ez nem működik, változtatni kell, és szerinte „a háborús stratégia helyett a béke stratégiájára kell váltani”.

A kormányfő közölte, sürgeti, hogy Olaf Scholz német kancellár és Emmanuel Macron francia elnök az egész Európai Unió nevében minél hamarabb kezdjen tárgyalni az oroszokkal.

Orbán Viktor kiemelte, hogy a bevándorlással kapcsolatban is jelentős lesz a csata, mivel szerinte többen meg akarják változtatni az ezzel kapcsolatos szabályokat.

Tájékoztatása szerint a Patrióták csütörtök reggeli egyeztetése noha az uniós csúcsra való felkészülés jegyében zajlik, a pártcsalád megszervezésére fókuszál.

A Patriótáknak van egy tervük arról, hogy hogyan akarnak növekedni, erről szól a csütörtöki megbeszélés

– tette hozzá Orbán Viktor.