Párttámogatás nélkül, üstökösként robbant a szerb politikába a szívsebész

GettyImages-468237908
2024.10.18. 18:02
Dragan Milics, a nisi egyetemi kórház kardiológusa tavaly év elején szerbiai hírnévre tett szert, miután kollégáival a hétvégén is ingyen dolgozott, és ezzel megszüntette a szívbetegek várólistáját. Miután híre ment, hogy függetlenként indul az önkormányzati választásokon, elbocsátották az egyetemről. A nevével fémjelzett Polgári Csoport alig három hónappal a választások előtt alakult, mégis a második helyen végzett a kormányzó Szerb Haladó Párt, az SNS mögött.

Nis az „első szabad város Szerbiában” – idézte a Vreme a meglepetésszerű eredmény után a népszerű orvosprofesszort, aki szerint az ellenzék győzött, és semmilyen együttműködésre nem hajlandó a Vucsics elnök vezette párttal.

A negyedmillió lakosú dél-szerbiai város a népességet tekintve a harmadik legnagyobb a főváros, Belgrád és Újvidék mögött.

Egyetlen érdeket tartunk szem előtt, a városét – mondta Milics a győzelem után. „Nis nem eladó, és soha nem lesz eladó. Nincs pénz, ami lemosná azt a foltot, amely Nist az elmúlt tizenkét évben beszennyezte” – utalt a kormánypárt hosszú városi uralmának következményeire.

A várólisták Szerbiában egyre inkább gerjesztik az elégedetlenséget. A becslések szerint a 6,7 milliós országban hetvenezren reménykednek mielőbbi orvosi beavatkozásban. Magyarországon a műtétre várok száma augusztusban valamelyest meghaladta a harmincezret.

A szerb elnök szeptember derekán személyesen ígérte meg, hogy legkésőbb 12 napon belül meghirdeti a programot, amely az egészségügyben véget vet az áldatlan állapotoknak.

A terv bemutatása azonban késett.

Nem hallottam ezekről az elképzelésekről

vallotta be őszintén a Danasnak adott interjújában Dragan Milics. A Nisi Egyetemi Kórház Szívsebészeti Klinikájának 60 éves igazgatója egyrészt aktívan politizál, másrészt lekötik páciensei, így „nincs ideje” arra figyelni, ki mit mond.

Ennek ellenére minden, a várólisták felszámolására irányuló kezdeményezést üdvözöl.

Dr. Dragan Milics
Dr. Dragan Milics
Fotó: Wikipedia

„A várólista a kormány szégyene”

A várólistákat a jelenlegi kormány legnagyobb szégyenének tartja, annál is inkább, mert a politikusok semmilyen érdeklődést nem tanúsítanak a probléma iránt.

Ők ugyanis ezzel nem szembesülnek, mert soron kívül jutnak orvosi ellátáshoz, hozzátartozóikkal együtt – magyarázta a kardiológus.

Az orvos büszke a klinikájára, ahol 25 hétvégén végzett fáradhatatlan beavatkozásokkal, ingyenes munkával felszámolták a várólistákat. Egyetlen orvos mondta csak: nem érzi jól magát, ha ingyen dolgozik. Az indoklását tiszteletben tartották. „Nem kényszerítünk senkit munkára” – mondta a professzor.

Ez viszont már csak tiszteletbeli címe, mert az egyetemen előbb leváltották dékánhelyettesi tisztségéről, majd koholt vádakkal, minden bizonnyal politikai aktivitása miatt menesztették. A hétvégén végzett munka okán szokatlan bűnvádi eljárás indult ellenük, a nisi egyetemi központ vezetője és az egészségügyi miniszter egyaránt bírálta azt, amit mindenki „humanitárius cselekedetüknek” tartott.

Az ellene indított támadások csúcsa az volt, hogy az egyetemi kórház adminisztrációja meghiúsította a reagensek beszerzését a szívklinika laboratóriuma számára.

Emiatt a teljes kardiovaszkuláris részlegen hetekre leállt a kezelés.

Nem tör országos politikai babérokra

Sötét folt az angolul és franciául beszélő kardiológus életében, hogy 2021-es megalakulása óta a szerb–izraeli baráti társaság elnöke, még sötétebb pedig – ami miatt a CIA ügynökének is nevezik –, hogy 2014-es létrehozása óta a professzor a szerb–amerikai baráti klub elnöke.

Valószínűleg ez is szerepet játszott abban, hogy az amerikai nagykövetség több mint egymillió dollárt adományozott egy különleges igényű gyermekek oktatását szolgáló iskola felújítására a Nis melletti Toplicában.

A szláv kötelék a szerbek és az oroszok között sokkal szorosabb, mindeddig azonban Szerbia semmilyen jótékonysági felajánlást nem kapott Oroszországtól.

Noha Dragan Milics Nist kiáltotta ki Szerbia első szabad városának, két hónappal a választások után mégis újra a kormánypárt vette át a hatalmat az önkormányzatban. Koalíciós partnereikkel együtt harminc helyet szereztek a 61 tagú közgyűlésben, ugyanannyit, mint az ellenzék jelöltjei. A mérleg nyelve az egy képviselői hellyel rendelkező Orosz Párt tagja volt, aki természetesen a hatalom mellé állt.

A kardiológus és az ellenzék hiába hivatkozott arra, hogy összesen háromezerrel több szavazatot szereztek a Szerb Haladó Pártnál és koalíciós partnereinél, és hiába kiáltottak választási csalást, fellebbezéseiket a szerbiai gyakorlatnak megfelelően elutasították.

Dr. Dragan Milics nem akarta az utcára vinni híveit, és ez előbb vagy utóbb szakadást vált ki az ellenzékben – írta a BetaBriefing.

A szerb tényfeltáró portál szerint a népszerű szívsebésznek nincsenek országos politikai ambíciói, így egyesek – minden alapot nélkülözve – azt találgatták, hogy a „hatalom embere”, fantompártjának pedig csak az ellenzéki egység megtörése a célja.

Ellenzéki győzelem esetén se vette volna át a polgármesteri tisztséget, amely szerinte „technokrata” pozíció. Márpedig szerinte az orvosoknak azt kell csinálniuk, amihez a „legjobban értenek”.

(Borítókép: Nis városa Szerbiában. Fotó: Getty Images / iStockphoto)