A barátnő kisemmizte és rettegésben tartotta a férfit, akinek büntetésből a padlón kellett aludnia

férfi bántalmazás
2024.10.19. 19:30
A nő rendszeresen verte és rugdalta a férfit, miközben minden számláját vele fizettette meg, és drága ajándékokat vásároltatott magának. A mosdóba a férfi csak engedéllyel léphetett be, de néha azt is megtagadták tőle.

A 41 éves Gareth Jones azért vállalta a nyilvánosságot, hogy segítsen azoknak a férfiaknak, akik hozzá hasonló, keserű élményeket éltek át barátnőjükkel. Ő csak egy több mint egy évig tartó terápia után kezdett némileg felépülni az érzelmi és fizikai bántalmazó kapcsolatból, amely gyakorlatilag 2021 júliusában kezdődött, szinte nyomban azok után, hogy a neten megismerkedett egy vele egykorú nővel – összegezte a BBC.

A párkapcsolat megszűnése után először egy jótékonysági szervezet segélyvonalát hívta, és nyomban kiderült, hogy a férfiak családon belüli bántalmazása egyáltalán nem olyan ritka, mint azt egyesek gondolják: minden hatodik-hetedik férfi élete során legalább egyszer áldozattá válik. A magyar tapasztalatok szerint a bántalmazott férfiak azt állítják: „nem akarnak ütni”, ezért fordulnak segítségért. Ugyanakkor – szintén a magyar becslés szerint – több mint kétszázezer nő él otthon rettegésben.

Gareth Jones a fordított esetek közé tartozik: a barátnőjétől félt. A bíróság neki adott igazat.

A 41 éves Sarah Rigbyt az év elején húsz hónap börtönre ítélték, két évre felfüggesztve, miután maga is elismerte bűnösségét a kényszerítő és irányító magatartás vádjában.

„Fojtogatóan” uralkodott az áldozatán, akitől nem tudott elszabadulni – így jellemezte Rigbyt az ügyet vizsgáló nyomozó.

Sokan abban a tévhitben élnek, hogy csak nők válhatnak irányító és kényszerítő magatartás áldozatává, de ez az eset is igazolja, hogy ez nem törvényszerű

– mondta Sophie Ward.

A terror válogatott formái

Gareth Jones, egyébként a brit egészségügyi szolgálat menedzsere vallomásában részletesen leírta, hogy kilenc hónapos kapcsolatuk alatt elszigetelődött a barátaitól és a családjától, elvesztette az ellenőrzést a pénzügyei felett, aminek negyvenezer fontja látta kárát.

A nő nap mint nap szidalmazta és megalázta. Engedély nélkül nem használhatta a mosdót, és nem zuhanyozhatott.

A szigorú étrend miatt két hónap alatt 28 kilót fogyott. Rigby többször azzal fenyegette: a rendőrségen feljelentést tesz, és bántalmazással vádolja a férfit, ha lesz mersze bárkinek panaszkodni sanyarú sorsáról.

Jones négy hónappal megismerkedésük után feladta lakását, és beköltözött a nő otthonába. A terror felgyorsult. Rigby először is megfizettette vele az összes időt, amit korábban a házban töltött. Ettől kezdve a férfi további havi 700 font bérleti díjat fizetett, és az összes rezsiszámlát ő állta.

Kulcsot azonban nem kapott, és csak akkor tartózkodhatott a lakásban, amikor a nő is otthon volt.

Büntetésből a padlón kellett aludnom, takaró nélkül, ha nem úgy alakultak a dolgok, ahogy ő akarta

– panaszolta Jones, aki csak engedéllyel zuhanyozhatott, borotválkozhatott, vagy mehetett vécére. Persze boltba, pubba vagy étterembe sem indulhatott el otthonról.

A megalázott és megbélyegzett férfiak

„Mától az enyém vagy” – mondta a nő, és megtiltotta, hogy a férfi kapcsolatba lépjen a barátaival vagy a családjával. Ha Jones az anyjának üzent, azonnal törölte az sms-t, mert Rigby árgus szemekkel figyelte a telefonját.

A nő néha ütlegelte, harapdálta, rúgta és karmolta.

Addig nem megyünk sehová, amíg nem veszel nekem valami drágát

– mondta a nő, amikor betévedtek a Harrods luxusáruházba. Közben a pulóverén át karmolta a férfit annyira, hogy kiserkent a vére.

Öt hónappal azután, hogy összeköltözött Rigbyvel, Jones nagy titokban találkozott saját édesanyjával, és összetörten bevallotta, mi történik vele. Ezek után fordult a ManKind Initiative elnevezésű civil szervezethez, amely kizárólag a családi erőszak férfi áldozatait karolja fel. Felmérése szerint minden huszonötödik felnőtt walesi férfi évente egyszer szenved a családi erőszak miatt.

Gareth Jones csak a rajta levő ruhában menekülhetett ki Sarah Rigby otthonából. Kifosztva, a nulláról kezdett új életet.

A bántalmazásukról beszámoló férfiakat általában megbélyegzik. Jones azért mesélte el történetét, hogy ezen változtasson.

Ha segítségre van szüksége

Ha ön is úgy érzi, segítségre lenne szüksége, hívja a krízishelyzetben lévőknek rendszeresített, ingyenesen hívható 116-123-as telefonszámot! Kérjük, olvassa el ezt az oldalt! Amennyiben másért aggódik, ezt az oldalt ajánljuk figyelmébe.

(Borítókép: Kolumbán Kitti / Index)

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport