Rekordot jelentő kábítószer-szállítmányt foglalt le a mexikói haditengerészet

2024.10.19. 18:07
A mexikói haditengerészet 23 embert tartóztatott le egy rekord drogfogásban, melynek során több mint nyolc tonna kábítószert foglaltak le az ország csendes-óceáni partjainál. A lefoglalt vagyontárgyak értéke legalább kétmilliárd peso, átszámolva megközelítőleg 37 milliárd forint.

A mexikói haditengerészet pénteken közölte, hogy 23 embert tartóztatott le az eddigi legnagyobb drogfogása során, amikor mintegy 8,4 tonna illegális szállítmányt foglaltak le az ország délnyugati csendes-óceáni partjainál végrehajtott akcióban – számolt be róla szombaton a Reuters hírügynökség.

Ez az eddigi legnagyobb lefoglalt kábítószer-mennyiség egy tengeri művelet során, amelyre az intézmény történetében még nem volt példa

– áll a haditengerészet közleményében.

A haditengerészet 8,7 ezer liter üzemanyagot és hat csónakot is lefoglalt a Michoacán államban található Lázaro Cárdenas település közelében, valamint délebbre, Guerrero állam partjainál. „A 23 őrizetbe vett személyt, valamint a hat hajót, a feltételezett kábítószert és az üzemanyagot átadták az illetékes hatóságoknak, hogy megkezdhessék a megfelelő vizsgálatokat” – tette hozzá a haditengerészet. A lefoglalt vagyontárgyak értéke legalább kétmilliárd peso, átszámolva megközelítőleg 37 milliárd forint.

Az Egyesült Államok sürgette Mexikót, hogy fokozza erőfeszítéseit a kábítószer-kereskedelem megállítására, míg Mexikó nyomást gyakorolt az Egyesült Államokra, hogy tegyen többet a határon át Mexikóba irányuló, bűnözői csoportoknak szánt lőfegyverek áramlásának megfékezésére.