Egy olasz bíróság akadályozza az első bevándorlók albániai elhelyezését

2024.10.19. 06:25
Egy olasz bíróság pénteken elutasította azt a kérelmet, amely lehetővé tette volna, hogy az Albániába szállított első bevándorlókat ott helyezzék el. A csoportot 12 férfi alkotta, akik Bangladesből és Egyiptomból származnak.

Giorgia Meloni miniszterelnök hétfőre rendkívüli kormányülést hívott össze, hogy megvitassák a helyzetet, amelyet a bírósági döntés idézett elő – közölte az MTI.

A férfiakat szerdán mentették ki a Földközi-tengerből, majd egy olasz hajóval szállították az Albániában található egyik olasz befogadóközpontba.

A római bíróság bevándorlási tanácsa pénteken közölte, hogy az Európai Bíróság egy korábbi állásfoglalása alapján a migránsok nem biztonságos országokból érkeztek, ezért nem helyezhetők el Albániában, és vissza kell őket szállítani Olaszországba.

Az olasz kormány migrációs terve szerint csak olyan bevándorlók kerülhetnek Albániába, akik biztonságosnak minősített 22 ország egyikéből érkeznek. Habár Banglades és Egyiptom szerepel az olasz kormány listáján, az Európai Bíróság egy korábbi ügyben úgy döntött, hogy egy nem EU-s ország csak akkor tekinthető biztonságosnak, ha annak egész területe veszélytelen.

Az ANSA hírügynökség szerint a mostani döntéssel érintett bevándorlók szombaton indulnak vissza Olaszországba.

Giorgia Meloni pártja, az Olasz Testvérek, élesen bírálta a bíróságot, politikailag motivált ítéletet emlegetve, és hangsúlyozták, hogy az ilyen döntések ellehetetlenítik az illegális bevándorlók visszaküldését.

Ez már a második visszalépés a program kapcsán, mivel a korábban Albániába szállított 16 migráns közül négyet már vissza kellett vinni Olaszországba, mivel sérülékeny csoportba tartozónak minősítették őket.

Matteo Piantedosi belügyminiszter bejelentette, hogy a kormány fellebbezni fog a döntés ellen, míg Antonio Tajani külügyminiszter kijelentette, hogy nem a bíróság feladata megváltoztatni a törvényeket, vagy akadályozni a kormány munkáját.

Elly Schlein, a balközép Demokratikus Párt vezetője, az ellenzék egyik fő alakja, úgy véli, hogy a bírósági döntés előrelátható volt, és azt javasolta Meloninak, hogy vállaljon felelősséget és kérjen bocsánatot az olaszoktól. Schlein szerint az Albániával kötött egyezmény nem felel meg a nemzetközi, európai és olasz jogszabályoknak.

134 millió euróba kerül a működtetés

Ahogy arról korábban az Index is beszámolt, október 11-én megnyitottak Albániában azok a táborok, amelyek az Európába érkező bevándorlók számára létesítettek. A létesítményben október 16-án fogadták az első, tizenhat fős migránscsoportot.

Számítások szerint a a Shengjinben és Gjaderben megnyitott táborok működtetése évi 134 millió euróba kerül az olasz költségvetésnek. 

Mattei Piantedosi olasz belügyminiszter egyedülállónak nevezte az albániai táborokat, amelyek egyszerre szolgálnak érkezési regisztrációs központként, visszatartási pontként a menedékkérelmek gyorsított elbírálása alatt és kiutasítási központként. A táborok területén börtönt is kialakítottak a veszélyes vagy bűncselekményt elkövetők számára.  A miniszter elmondta, a költségek a migrációs nyomás szerint alakulnak, attól függően, hány embert kell ellátni.