Tízezrek tüntettek előrehozott választásokat követelve Madridban

2024.10.20. 19:25
Demonstrációt tartottak vasárnap Madridban, amelyen Pedro Sánchez miniszterelnök lemondását követelték. A tüntetők tiltakoztak a demokrácia romlása, a miniszterelnök környezetét körülvevő korrupció, valamint a területi egyenlőség aláásása miatt. Spanyolország két legnagyobb ellenzéki pártja is az utcára vonult.

Tízezrek tüntettek előrehozott választásokat és Pedro Sánchez miniszterelnök lemondását követelve a spanyol fővárosban vasárnap – írja az MTI. A Platform az Alkotmányos Spanyolországért elnevezésű jobboldali civil tömörülés által rendezett eseményen a hatóságok szerint 25 ezren, a szervezők szerint 400 ezren vettek részt, akik spanyol nemzeti zászlókkal és transzparensekkel vonultak fel a város egyik központi terén.

Az egységért, méltóságért, jogért és szabadságért. Általános választásokat most!

– jelmondattal meghirdetett tüntetésen felolvasott kiáltvány szerint tiltakoznak a „demokrácia romlása”, a miniszterelnök környezetét „körülvevő korrupció”, valamint olyan intézkedések ellen, amelyek a parlamenti támogatás megszerzése érdekében „aláássák a területi egyenlőséget”. Utóbbira példaként hangzott el a szeparatista katalán politikusok és aktivisták számára közkegyelmet biztosító amnesztiatörvény, amelyet erkölcstelennek és alkotmányellenesnek nevezett a szöveget felolvasó szónok.

Az ellenzék is az utcára vonult

Az eseményen képviseltette magát a spanyol törvényhozás két legnagyobb jobboldali ellenzéki pártja is. Santiago Abascal, a Vox elnöke szerint Pedro Sáncheznek szüksége van a hatalomra ahhoz, hogy megvédje magát az igazságszolgáltatástól, és elkerülje a korrupció miatti ítéletet. Eltávolítása azért nehéz, mert ennek érdekében bármilyen eszközt hajlandó bevetni – tette hozzá. Mint mondta, pártja támogatna egy, a kormányfő leváltására irányuló bizalmatlansági indítványt a parlamentben, de csak akkor, ha az előrehozott választásokkal is járna.

Carmen Fúnez, a konzervatív Néppárt (PP) szervezeti titkárhelyettese hangsúlyozta, hogy a kormány retteg a független igazságszolgáltatástól, ezért nem tesz mást, mint „üldözi azokat a bírákat”, akik vizsgálják környezetét. Eközben pedig elfeledkezik a közszolgáltatásokról és a spanyolok mindennapi életét befolyásoló ügyekről – jegyezte meg. „Ez a helyzet rendkívül kényes és összetett, és csak úgy tudjuk megoldani, ha hangot adunk a demokráciának és a spanyoloknak” – fogalmazott a politikus.