Trükkös profithajhászással vádolják az inzulingyártó óriáscéget

GettyImages-151048035
2024.10.22. 11:05
A Novo Nordisk döntése arra kényszeríti a fejlődő országokban élő cukorbetegeket, hogy visszatérjenek az elavult fiolák és fecskendők használatára.

„Magyarországon nincs inzulinhiány” – ezt közölte tavaly nyáron a Belügyminisztérium azok után, hogy híre ment a gyérülő ellátásnak. Az egészségügyért is felelős tárca szerint a 150 ezer magyar cukorbeteg 39-féle inzulinkészítményt használ. Négy, humáninzulint tartalmazó olcsóbb termék gyártója közölte, hogy a nagyobb haszon érdekében termékeit kivonja a piacról.

„Ezt a négy készítményt Magyarországon 14 ezer beteg használja” – tette hozzá a BM.

Az nem derült ki, hogy ezeket a gyógyszereket a Novo Nordisk gyártotta-e, most azonban világossá vált, hogy a dán gyógyszergyár más termékek előállítását a nagyobb profit reményében előnyben részesíti.

Az 1-es típusú cukorbajban szenvedők, akik a Novo Nordisk humáninzulinjával kezelték magukat, kénytelenek visszatérni a hagyományos, de kényelmetlen és kevésbé pontos fecskendők használatára – jelentette a The Guardian. A gyártó a kormányokkal és a civil szervezetekkel ismertette döntését, és máris leállította az inzulintollak szállítását a többi között Dél-Afrikába.

Szakértők szerint az intézkedés célja az injektálható súlycsökkentő gyógyszerek, köztük a Wegovy gyártásának növelése.

A Novo Nordisk eközben négymilliárd dolláros beruházással bővíti amerikai gyártó üzemét, hogy „az elhízásban és más súlyos krónikus betegségben szenvedők számára alkalmas jelenlegi és jövőbeni injekciós kezelések előállítására is képes legyen”.

Vissza a múltba

Mintha visszaforgatták volna az idő kerekét a kezelésben – panaszolta egy 31 éves dél-afrikai, 1-es típusú cukorbeteg. Lecritia Roberts szerint dühítő a hozzáállás.

Nincsenek tisztában azzal, hogy mennyire megnehezítik az életünket

– mondta a nő, aki nem érti: miért teszik kényelmesebbé a fogyni vágyók helyzetét a betegekkel szemben.

Tizenévesként injekcióval adta be magának az inzulint, amit nehezen lehetett pontosan adagolni. Használata kellemetlen volt mások előtt, ráadásul egy elejtett fiola összetörhetett, ami egy hónapra elegendő gyógyszer elvesztésével járt.

A feltűnés nélkül használható tollak megváltoztatták betegsége kezelését.

Nemrégiben találkozott egy vak cukorbeteggel, akinek el kell sajátítania az injekció használatát, és még mindig tart tőle – miközben a toll kattanása a látássérülteket is segítette az adagolásban.

A cukorbetegek 82 százaléka a tollat részesíti előnyben a fecskendővel szemben – egy egészségügyi felmérés szerint.

A Novo Nordisk most már csak olyan tollakat gyárt, amelyekkel szintetikus inzulin adagolható. Ez azonban a humáninzulinnál drágább, így sok fejlődő ország költségvetése nem engedheti meg magának ezt a kiadást.

Az olcsó termék gyártásának folytatását kérik

Az ellátás egyenlőtlenségére hívta fel a figyelmet az Orvosok Határok Nélkül érdekképviseleti tanácsadója.

Injekciót „gyakorlatilag egyetlen cukorbeteg sem használ a magas jövedelmű országokban” – mondta Candice Sehoma.

Az inzulint felfedező tudósok a szabadalmukat a Torontói Egyetemre ruházták át, hogy szavatolják a hozzáférést mindenki számára. Az inzulingyártás 90 százaléka ma mégis három cég ellenőrzése alatt áll.

Ugyanezek gyártják az új, súlycsökkentő gyógyszereket, amelyeket eredetileg szintén a cukorbetegség kezelésére fejlesztettek ki. Elemzők szerint „fojtogató” pozíciójuk van a piacon, így akár a piaci árnál négyszázszor is többet kérhetnek termékeikért.

Az Orvosok Határok Nélkül arra szólította fel az inzulingyártókat, hogy folytassák a humáninzulintollak gyártását, amely darabonként egy dolláros nyereséggel kecsegtet.

(Borítókép: A vércukorszint ellenőrzése egy glükométer segítségével egy 1-es típusú diabéteszes betegnél. Fotó: BSIP / UIG / Getty Images)