18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Többen meghaltak egy terrortámadásban Törökországban

GettyImages-2179638256
2024.10.23. 16:33
Robbanás és lövöldözés volt szerdán a TUSAS török repülőgépgyártó vállalat székhelyénél, Ankara külvárosában. Recep Tayyip Erdogan török elnök terrortámadásnak minősítette az esetet. A helyszínen öt ember meghalt és huszonkettő megsebesült.

Robbanás, majd lövöldözés volt szerdán délután a török fővárosban, a TUSAS török repülőgépgyártó vállalat bejáratánál – írja az Anadolu török állami hírügynökség.

Ali Yerlikaya török belügyminiszter X-posztjában terrortámadásnak minősítette az esetet, amelynek halálos és sebesült áldozatai is vannak. „Terrortámadást hajtottak végre a TUSAS létesítményei ellen az ankarai Kahramankazanban. Sajnos mártírjaink és sérültjeink is vannak” – jelentette be a török belügyminiszter.

A helyszínre mentők, tűzoltók, és katonákat is érkeztek. A vállalat dolgozóit biztonságba helyezték, a környéket a hatóságok lezárták. Az MTI információ szerint a támadásban működésbe hoztak egy robbanószerkezetet, majd tüzet nyitottak az épületnél.

A török belügyminiszter legfrissebb X-bejegyzésében már arról írt, hogy

az ankarai terrortámadásban öt ember meghalt, és egyes források szerint huszonkettő sebesült meg, többen válságos állapotban vannak.

A tárcavezető szerint a támadók közül legalább kettőt megöltek. Az ügyészség nyomozást indított, de egyelőre nem tudják, hogy ki állhatott a támadás hátterében.

Az NTV török televízió felvételein egy robbanás és lövések zaja hallatszott. A jelentés szerint a támadók taxival érkeztek a vállalat épületéhez a biztonsági személyzet műszakváltása idején. Az egyik támadó működésbe hozott egy robbanószerkezetet a bejáratnál, míg társai behatoltak az épületbe.

A Reuters úgy tudja, hogy öngyilkos merénylet történt, míg a Habertürk török hírtelevízió szerint a támadók túszokat is ejthettek. A közösségi médiában előkerültek olyan felvételek, ahol egy sérült kapu és egy közeli összecsapás látható egy parkolóban. A videót az X-platformra is feltöltötték, amit itt és itt lehet megtekinteni.

A sajtóban közzétették a helyszíni biztonsági kamera felvételeit, amelyeken egy fekete ruhás fegyveres férfi látható egy hátizsákkal. A felvételek szerint a támadók között volt legalább egy nő is.

Reagált a török elnök a támadásra

Recep Tayyip Erdogan török elnök X-bejegyzésében aljas támadásnak nevezte a történteket, amely Törökország túlélését és békéjét, valamint védelmi kezdeményezéseiket célozza meg.

Nemzetünknek tudnia kell, hogy a Törökország felé nyúló piszkos kezek biztosan meg fognak törni, semmilyen struktúra, semmilyen terrorista szervezet, semmilyen gonosz fókusz, amely a biztonságunkat veszi célba, nem lesz képes elérni céljait. Mindenféle terrorista fenyegetés és támogatóik elleni harcunkat elszántan, határozottan és többdimenziós módon folytatjuk

– írta közösségi oldalán a török elnök. 

A merényletet Mark Rutte NATO-főtitkár is elítélte. „Kiállunk NATO-szövetségesünk, Törökország mellett. Határozottan elítéljük a terrorizmus minden formáját” – írta Mark Rutte X-bejegyzésében.  

A TUSA Törökország egyik legfontosabb védelmi és lég közlekedési vállalata, ahol különféle repülőgéprendszereket gyártanak, valamint harci repülőgépek és drónok fejlesztésével és gyártásával is foglalkozik.

(Borítókép: A biztonsági erők tűzoltói és mentősök a Turkish Aerospace Industries létesítményeihez vonulnak, miután robbanásokról és lövésekről érkezett jelentés 2024. október 23-án. Fotó: Muhammed Abdullah Kurtar / Anadolu via Getty Images)