Fél szemére vak lett a 23 éves nő, miután kontaktlencsében úszott a tengerben

2024.10.27. 11:25
Jobb szemére megvakult egy 23 éves texasi nő, miután augusztusban kontaktlencsében úszott a tengerben. Az alabamai fürdőzés után egyre erősebb fájdalom és látásromlás is fellépett. Az orvosok először homokra gyanakodtak, és már túl késő volt, amikor megállapították, hogy a nő szaruhártyájába veszélyes paraziták fúródtak.

A 23 éves Brooklyn McCasland augusztusban Alabamába utazott, hogy egy tengerparti nyaraláson vegyen részt a barátaival. A nő azután kezdett el homályosan látni a jobb szemére, hogy kontaktlencsében úszott a vízben – számolt be róla a Daily Mail.

Fájdalmai egyre erősebbek lettek, így orvoshoz fordult. Az első diagnózisnál úgy látták, hogy a fertőzés valószínűleg a homok miatt alakulhatott ki, így szemcseppet és antibiotikumot kapott. A nő tünetei egyre súlyosabbak lettek, majd a látása is romlani kezdett. Brooklyn

felkeresett egy másik szakorvost, aki megállapította, hogy paraziták fúródtak be a fiatal nő szaruhártyájába . 

Az úgynevezett Acanthamoeba keratitis nevű parazita a nő szemének külső rétegébe került, miközben kontaktlencsében úszott. 

A Cleveland Clinic egészségügyi intézmény szerint évente 1500 amerikai kapja meg ezt a betegséget. Az esetek nagyjából 90 százaléka kontaktlencsét viselő személyeknél fordul elő. A szemorvosok ezért azt tanácsolják az embereknek, hogy ne zuhanyozzanak, ússzanak kontaktlencsével. 

A 23 éves nő jelenleg is egy drága műtétre vár, bár az orvosok szerint kevés az esélye annak, hogy jobb szemére újra lásson. Brooklyn McCasland történetével szeretné jobban felhívni az emberek figyelmét arra, hogy legyenek elővigyázatosabbak, amikor kontaktlencsét viselnek.