Sulyok Tamás a Vajdasági Magyar Szövetség elnökével tárgyalt

2024.10.27. 21:01
A Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) a magyar-szerb kapcsolatrendszer aktív és megkerülhetetlen tényezője –mondta Sulyok Tamás köztársasági elnök, miután megbeszélést folytatott Pásztor Bálinttal, a VMSZ elnökével vasárnap Palicson.

A köztársasági elnök kiemelte: a vajdasági magyar közösség évek óta közösségileg és egyénileg is megbecsülésnek örvend Szerbiában, és a magyarság szerzett jogai nem szenvedtek, és nem szenvednek csorbát – adta hírül az MTI.

Hozzátette, hogy ennek is köszönhetően Magyarország Szerbiára nemcsak stratégiai partnerként, hanem őszinte barátként is tekint.

Szerbiában, azon belül is a Vajdaságban jelentős számú magyarság él – emlékeztetett az államfő. Hozzáfűzve: ezért is tartotta fontosnak, hogy a hétfői belgrádi hivatalos találkozói előtt a vajdasági magyarok érdekképviseleti szerveinek vezetőivel is egyeztessen.

Sulyok Tamás a hétfői látogatásról elmondta, hogy megbeszélést folytat a szerb államfővel, majd Milos Vucsevics miniszterelnökkel és a Szerb Köztársaság házelnökével is találkozik.

A köztársasági elnök felidézte, hogy 2013. június 26-án a magyar-szerb megbékélési folyamat egyik mérföldköveként Áder János akkori államfő és Tomislav Nikolics szerb köztársasági elnök közösen fejet hajtottak a II. világháború során ártatlanul kivégzett magyar és szerb áldozatok csúrogi emlékművei előtt.

Hétfőn, a belgrádi hivatalos tárgyalásokat követően Alekszandar Vucsics köztársasági elnökkel Csúrogra látogatnak.

Zsablyán közösen adják át a felújított Havas Boldogasszony római katolikus templomot. Sulyok Tamás beszédében megemlékezett a csaknem egy éve elhunyt Pásztor Istvánról, a VMSZ néhai elnökéről, akinek „elévülhetetlen érdemei voltak a sikeres magyar-szerb megbékélési folyamatban”.

„Az általa képviselt szembenézni akarás a történelmi múltunk neuralgikus pontjaival tette lehetővé annak a bizalmi légkörnek a kialakulását, amely megalapozta a két ország ma tapasztalható stratégiai partnerségét, ezáltal megteremtve a magyarországi szerb nemzetiség és a vajdasági magyarság számára a szülőföldön való boldogulás lehetőségét” – tette hozzá.