Szerbia elnöke szerint vitathatatlan Orbán Viktor szerepe a békében, de valaki mást is megemlített

2024.10.28. 19:08
Alekszandar Vucsics szerb elnök hétfőn Zsablyán kijelentette, hogy Orbán Viktor miniszterelnök és Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség néhai elnöke tette a legtöbbet a szerb-magyar békéért. Szerbia államfője Sulyok Tamás köztársasági elnök társaságában vett részt a zsablyai Havas Boldogasszony katolikus templom megáldásának ünnepségén, ahol a magyar államfő is megemlékezett a VMSZ néhai elnökéről.

Orbán Viktor és Pásztor István munkáját méltatta Alekszandar Vucsics szerb köztársasági elnök a zsablyai Havas Boldogasszony katolikus templom megáldásának ünnepségén az MTI beszámolója szerint.

Alekszandar Vucsics kijelentette, hogy Orbán Viktor miniszterelnök és Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség néhai elnöke tette a legtöbbet szerb–magyar történelmi megbékélésért.

Mint mondta, 2009-ben, amikor még egyik országot sem a mostani kormány irányította, elvi megállapodást kötöttek, hogy ha változások következnek be Szerbiában, akkor őszinte és mély barátságot építenek ki Szerbia és Magyarország, a szerb és a magyar nép között.

Ahogyan arról az Index is beszámolt, az eseményen Sulyok Tamás köztársasági elnök is részt vett, aki szintén megemlékezett a VMSZ néhai elnökéről, akinek – szavai szerint – „elévülhetetlen érdemei voltak a sikeres magyar–szerb megbékélési folyamatban”.

„Az általa képviselt szembenézni akarás a történelmi múltunk neuralgikus pontjaival tette lehetővé annak a bizalmi légkörnek a kialakulását, amely megalapozta a két ország ma tapasztalható stratégiai partnerségét, ezáltal megteremtve a magyarországi szerb nemzetiség és a vajdasági magyarság számára a szülőföldön való boldogulás lehetőségét” – tette hozzá Magyarország államfője.