Egy embert megölt a fertőzött hagyma, az óriáscég most mélyen a zsebébe nyúl
További Külföld cikkek
-
Megérkezett a megbízólevél, Fegyir Sándor Ukrajna magyarországi nagykövete
- Hét kilométeren keresztül vonszolta halott bajtársa testét az ukránok oldalán harcoló kárpátaljai magyar katona
- Reagált a magyar kormány Manfred Weber kijelentésére: Nekünk meg a brüsszelitákból van elegünk
- Orbán Viktor egyedüliként vétózott Ukrajna ügyében az EU-csúcson
- 15 főre emelkedett a dél-koreai hadgyakorlaton megsebesültek száma
A McDonald’s 100 millió dollárt fektet be a „helyreállítás felgyorsítására és a leginkább érintett franchise-partnerek támogatására” miután a gyorsétterem-hálózat Quarter Pounder hamburgereiben talált E. coli baktériummal fertőzött hagyma miatt ételmérgezés tört ki – közölte az óriásvállalat a CBS Newszal. Hozzátették, hogy az üzleteiket elveszítő franchise-tulajdonosok támogatására 65 millió dollárt fordítanak ebből az összegből.
A szövetségi egészségügyi hatóságok jelentése szerint 14 államban összesen 104 ember betegedett meg.
Közülük 34-en kerültek kórházba, négy embernél hemolitikus urémiás szindróma alakult ki, egy embernél veseelégtelenséget okozott a fertőzött étel, egy 88 éves férfi pedig életét vesztette.
Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal közölte, hogy a McDonald’s-éttermekben nem áll fenn folyamatos élelmiszerbiztonsági probléma, ennek ellenére az eset ártott a cégnek, nagy mértékben csökkentek az eladások. A gyorsétterem-hálózat arról is tájékoztatást adott, hogy mintegy 900 étterme részére találtak alternatív beszállítót, de a Quarter Pounder termékük készítését leállították.
Korábban mi is beszámoltunk róla, hogy a McDonald’s éttermeiben tapasztalt ételmérgezések miatt a többi gyorsétteremlánc, a Burger King és a KFC is szigorításokat vezetett be. Az E. coli baktériummal fertőzöttek súlyos gyomorgörcsöket, hasmenést és hányást tapasztalhatnak. Kezelés nélkül öt-hét nap alatt gyógyulnak ki a fertőzésből. A lappangási ideje mindössze néhány nap.
A McDonald’s hamburgereit 175 fokon sütik, ami a vállalat szóvivője szerint meghaladja az E. coli baktérium elpusztításához szükséges 160 fokot. Azonban a feltétként használt szeletelt hagymát nem főzték meg, és egyetlen beszállítótól érkeztek.