Gábor, Karina, Ders
-3 °C
7 °C

Románia és Szlovákia is a NATO-ban?

2001.11.08. 07:31
Az amerikai kongresszus képviselőháza szerdán támogatásáról biztosította azt a javaslatot, hogy újabb NATO-bővítési hullámot hajtsanak végre Kelet-Európában. A pályázók között van három balti állam, valamint Szlovénia, Szlovákia, Románia és Bulgária.
Az indítványt, amely nem nevezte meg, hogy konkrétan mely országokkal kellene kibővülnie az atlanti szövetségnek, a képviselők elsöprő többséggel, 372-46 szavazati arány mellett fogadták el.

A NATO 1997-ben hívta meg a szervezetbe Magyarországot, Lengyelországot és a Cseh Köztársaságot. E három állam 1999 tavaszán lett a szövetség tagja. A tervek szerint a következő bővítési fordulóról 2002 végén, a prágai NATO-csúcson döntenek, akkor nevezik meg azokat az államokat, amelyek meghívót kapnak.

A pályázók között tartják számon a három balti államot: Észtországot, Lettországot és Litvániát, továbbá Szlovéniát, Szlovákiát, Romániát és Bulgáriát. A képviselőházban megszavazott indítvány szövege kitér arra, hogy a NATO a hidegháború lezárulta és a Szovjetunió felbomlása ellenére is létfontosságú szerepet tölt be az európai biztonság szempontjából. Emellett méltatja, hogy az Oroszország az utóbbi időben kevésbé ellenzi az újabb NATO-bővítést.

Az ellenszavazatot leadók a vitában azzal érveltek, hogy a NATO betöltötte történelmi hivatását - tudniillik az 1949-ben alakult katonai szövetség eredeti célja a nyugati demokráciák védelme volt a Szovjetunióval és a kommunizmusta országokkal szemben -, és a további bővítés helyett fel kellene oszlatni.