Ivett, Frida
6 °C
16 °C

Terrorveszély a New York-i metrón

2008.11.27. 10:02
Az FBI és a belbiztonsági minisztérium meg nem erősített információi szerint öngyilkos merénylőkre és bombákra is lehet számítani a város tömegközlekedési hálózatain.

A CNN hírtévé által idézett hatósági nyilatkozat szerint a hatóságoknak egyelőre semmilyen konkrét adatuk nincs a támadások előkészületeiről. Így az is lehet, hogy azok megrekedtek a kezdetleges tervezgetés szintjén.

Az egyelőre meg nem erősített információt a terrorelhárítás azért veszi mégis komolyan, mert arról az FBI egy korábban megbízhatónak bizonyult forrásból értesült. Eszerint szeptember végén az Al Kaidánál "felmerülhetett" egy, a New York-i tömegközlekedési hálózat elleni támadás. A hatóságok azért adták ki a figyelmeztetést, hogy a helyi hatóságok megfelelő óvintézkedéseket hozhassanak.

Bár egyelőre nem adtak ki riasztást, a New York-hoz hasonló nagyvárosok lakói fokozott biztonsági ellenőrzésekre számíthatnak. Ennek részeként egyenruhás és civil biztonságiak, a repülőgépekről ismert légimarsallok és kutyás felderítőcsoportok felbukkanására is számítani lehet. New Yorkban a rendőrség külön egységeket vezényelt a metróba.

Az utasoktól egyelőre azt kérik, hogy fokozott körültekintéssel utazzanak. A CNN szakújságírója, Nic Robertson szerint ugyanakkor előfordulhat, hogy a támadás hírét az Al Kaida szándékos dezinformációként hintette el, és valójában más tervei vannak.