Gusztáv
3 °C
7 °C

Slota attól fél, hogy lelövik a repülőgépét a magyarok

2008.09.25. 13:48
Ján Slota "bizonyos értelemben a leghatékonyabb (és legolcsóbb) magyar ügynök is, csak ez a balek oktondi ezt nem tudja magáról - írja a Pozsonyi Pravda. De szerintük a Magyar Koalíció Pártját vezető Csáky Pálnak is messzire ment, amikor a szlovákiai magyarokban erősödő félelemről beszélt.

A pozsonyi Pravda kifogásolja, hogy Csáky Pál az egyik magyarországi napilapnak a szlovákiai magyarokban erősödő félelemről beszélt, s ennek egyik okát Ján Slota magyarellenes megnyilvánulásaiban jelölte meg.

A cikkíró, Dag Danis szerint Szlovákiában valóban "problémás a magyar kérdés", sőt, fokozódik a feszültség, s miközben "Slota bohóckodik, a magyar politikusok pontosan azt teszik, amiben Budapesten megegyeztek: problémás, veszélyes országként" állítják be Szlovákiát. Noha ez a lap szerint nem igaz, mégis ugyanezt "kurjongatják Brüsszelben" az Európai Parlament magyar képviselői is, akik szintén csak "Slota ostoba hőzöngéseire hivatkoznak". Ennek ellenére a Magyar Koalíció Pártját (MKP) vezető Csáky a szlovákiai magyarokban erősödő félelemről, mi több, életük féltéséről beszél, és azt szorgalmazza, hogy hívják fel a helyzetre a nemzetközi közösség figyelmét, az majd "megóvja az életünket" - idézi Csákyt.

Danis szerint Csáky ezúttal túlságosan messzire ment, mert a magyar problémába belekeverte "a fenekedést, a félelmet és a gyűlölködés", ami "nagyon, nagyon veszélyes játék." A gond kezelésében eközben semmi sem történik. "Hát persze, hiszen a probléma Slota. Meg Fico" - írja a lap, amelynek Robert Fico kormányfő rendre nyílt levelekben veti a szemére, hogy lekicsinyli őt, kormányellenes, méltatlanul kevés figyelmet szentel a kormány fontosságának. Fico szerint ennek az az oka, hogy a lap egyik tulajdonosa magyar.

"Slota valóban hihetetlenül kártékony". Persze nem a Fico vezette (Smer-SD) kormánypártot, "hanem a szlovák nemzeti érdekeket károsítja, egyszersmind erősíti ezzel a magyar radikálisokat". Márpedig Slota ebben a minőségében "bizonyos értelemben a leghatékonyabb (és legolcsóbb) magyar ügynök is, csak ez a balek oktondi ezt nem tudja magáról" - írja Danis.

A somorjai székhelyű Fórum Kisebbségkutató Intézet épp csütörtökön hozta nyilvánosságra egy friss közvélemény-kutatásának előzetes eredményeit. Ebből az derül ki, hogy a területi autonómia gondolatát a megkérdezettek mindössze 9,5 százaléka támogatja, a kulturális autonómiát csak 35 százalékuk pártolja, 22 százaléktól pedig idegen az autonómia gondolata.

A szlovákiai magyarok - soha nem deklarált - autonómia-törekvéseivel riogató Ján Slota, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) elnöke egy szlovák hírportál csütörtöki híre szerint fél a magyaroktól. Az Adriai-tengerhez rendszeresen a saját repülőgépén utazó Slota kijelentette, hogy soha nem merészkedik a magyar légtérbe, inkább Ausztria fölött repül. Azt mondta, hogy a magyar légteret azért kerüli el, mert a magyarok nyilván lelőnék a gépét.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!