Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Slota attól fél, hogy lelövik a repülőgépét a magyarok

2008.09.25. 13:48
Ján Slota "bizonyos értelemben a leghatékonyabb (és legolcsóbb) magyar ügynök is, csak ez a balek oktondi ezt nem tudja magáról - írja a Pozsonyi Pravda. De szerintük a Magyar Koalíció Pártját vezető Csáky Pálnak is messzire ment, amikor a szlovákiai magyarokban erősödő félelemről beszélt.

A pozsonyi Pravda kifogásolja, hogy Csáky Pál az egyik magyarországi napilapnak a szlovákiai magyarokban erősödő félelemről beszélt, s ennek egyik okát Ján Slota magyarellenes megnyilvánulásaiban jelölte meg.

A cikkíró, Dag Danis szerint Szlovákiában valóban "problémás a magyar kérdés", sőt, fokozódik a feszültség, s miközben "Slota bohóckodik, a magyar politikusok pontosan azt teszik, amiben Budapesten megegyeztek: problémás, veszélyes országként" állítják be Szlovákiát. Noha ez a lap szerint nem igaz, mégis ugyanezt "kurjongatják Brüsszelben" az Európai Parlament magyar képviselői is, akik szintén csak "Slota ostoba hőzöngéseire hivatkoznak". Ennek ellenére a Magyar Koalíció Pártját (MKP) vezető Csáky a szlovákiai magyarokban erősödő félelemről, mi több, életük féltéséről beszél, és azt szorgalmazza, hogy hívják fel a helyzetre a nemzetközi közösség figyelmét, az majd "megóvja az életünket" - idézi Csákyt.

Danis szerint Csáky ezúttal túlságosan messzire ment, mert a magyar problémába belekeverte "a fenekedést, a félelmet és a gyűlölködés", ami "nagyon, nagyon veszélyes játék." A gond kezelésében eközben semmi sem történik. "Hát persze, hiszen a probléma Slota. Meg Fico" - írja a lap, amelynek Robert Fico kormányfő rendre nyílt levelekben veti a szemére, hogy lekicsinyli őt, kormányellenes, méltatlanul kevés figyelmet szentel a kormány fontosságának. Fico szerint ennek az az oka, hogy a lap egyik tulajdonosa magyar.

"Slota valóban hihetetlenül kártékony". Persze nem a Fico vezette (Smer-SD) kormánypártot, "hanem a szlovák nemzeti érdekeket károsítja, egyszersmind erősíti ezzel a magyar radikálisokat". Márpedig Slota ebben a minőségében "bizonyos értelemben a leghatékonyabb (és legolcsóbb) magyar ügynök is, csak ez a balek oktondi ezt nem tudja magáról" - írja Danis.

A somorjai székhelyű Fórum Kisebbségkutató Intézet épp csütörtökön hozta nyilvánosságra egy friss közvélemény-kutatásának előzetes eredményeit. Ebből az derül ki, hogy a területi autonómia gondolatát a megkérdezettek mindössze 9,5 százaléka támogatja, a kulturális autonómiát csak 35 százalékuk pártolja, 22 százaléktól pedig idegen az autonómia gondolata.

A szlovákiai magyarok - soha nem deklarált - autonómia-törekvéseivel riogató Ján Slota, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) elnöke egy szlovák hírportál csütörtöki híre szerint fél a magyaroktól. Az Adriai-tengerhez rendszeresen a saját repülőgépén utazó Slota kijelentette, hogy soha nem merészkedik a magyar légtérbe, inkább Ausztria fölött repül. Azt mondta, hogy a magyar légteret azért kerüli el, mert a magyarok nyilván lelőnék a gépét.