Koronavírus adatok

2021. dec. 06.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Miklós
1 °C
4 °C

Megalakulhat a palesztin kormány

2003.04.23. 18:48
Feloldva a napok óta tartó patthelyzetet, pár órával a határidő lejárta előtt Arafat elfogadta a palesztin miniszterelnök-jelölt kormányjavaslatát. Maszud Abasz kormányának megalakulása az izraeli-palesztin békefolyamat folytatásának egyik alapfeltétele volt. Arafatot Omar Szulejmán, az egyiptomi titkosszolgálat főnöke beszélte rá a hatalmának megosztását jelentő kompromisszumra.
Bemutatta új kabinetjét Jasszer Arafatnak Mahmud Abasz, a Palesztin Autonómia jövőbeni miniszterelnöke - jelentette az AP. A két vezető közötti megállapodás napok óta tartó krízishelyzetnek vetett véget. Abasz kinevezését és a hatalommegosztást szabta ugyanis feltételül az izraeli-palesztin békefolyamat "útitervének", azaz a rendezés részletes tervének ismertetéséhez az Egyesült Államok.

Éppen időben

Az új kabinet létrehozásának határideje szerda éjfélkor járt volna le. A kormánynévsor elfogadásáról Ahmed Kvreia, a palesztin parlament elnöke számolt be az AP-nek. "Felkértek a törvényhozás rendkívüli ülésének összehívására, hogy az megszavazza a bizalmat az új kormánynak" - mondta, hozzátéve, hogy az ülésre egy héten belül sort kerítenek.

A rendezési folyamat, mely elől most újabb akadály hárult el, három éven belül képzeli el létrehozni a független palesztin államot. A rendezés alapfeltétele volt, hogy az izraeliek számára lassan elfogadhatatlanná váló, de a Palesztin Hatóságra jellemző korrupció miatt amerikai és palesztin kritikákat is kapó Arafat legalább hatalma egy részéről lemondjon.

A kémfőnök közbenjárására

A kormányalakítási tárgyalások sikertelensége miatt Abasz már a miniszterelnöki poszt visszautasítását fontolgatta. A kompromisszumot az AP értesülései szerint Omar Szulejmán, az egyiptomi titkosszolgálat főnöke közvetíthette ki. Szulejmán előbb Arafattal tárgyalt a palesztin vezető ciszjordániai főhadiszállásán, ahol bemutatta kompromisszumos javaslatát. Pár órával később Abasszal tért vissza Arafat közeli otthonába. Ekkor már Mohamed Dalan is csatlakozott a vezetőkhöz. Dalan belügyminiszteri jelölését Arafat korábban elutasította.