Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Huszonhat év háborúskodását zárták le

2005.12.29. 12:14
Az indonéz Aceh tartományban csütörtökön elbúcsúzatták a kormány utolsó kivonuló csapatait is. Ezzel teljesült a békeszerződés végső katonai mozzanata is, 26 év háborúskodás után Aceh visszanyerte függetlenségét. A békefolyamatot a cunami indította el.

Az indonéz hadsereg visszavonta csapatait Aceh tartományból, ahol azért állomásoztak, hogy leverjék a helyi szakadárok felkelését. A harcok az elmúlt 26 év alatt több mint 15 ezer emberéletet követeltek.

A csapatkivonás az utolsó katonai lépése a békeszerződésnek, amit a Szabad Aceh Mozgalom (GAM) és az indonéz kormány kötött a hosszú háborúskodás után. Az Acehi Nemzeti Hadsereg a békefolyamat korábbi lépéseként már kedden leszerelt és feloszlatta magát.

Az indonéziai Aceh tartományban ünneppel köszöntötték az indonéz csapatok visszavonását. Többszáz ember vonult Lhokseumawe városának kikötőjébe, hogy tanúja lehessen a történelmi eseménynek.

A 3500 katona - a kivont 24 ezer fős csapat utolsó egységeként - csütörtökön száll hajóra. A békeszerződés aláírása előtt több mint 35 ezer indonéz katona és 15 ezer rendőr állomásozott Acehban.

„A teljes béke minden acehi lakos vágya” – mondta el Supaidin Adi Saputra, aki a felkelők egyik katonai vezetője volt. „Hagyjanak minket, hogy megteremthessük a szabadság hangulatát, és megszabadíthassuk Aceh lakosait a félelemtől és a veszélyektől” – tette hozzá. A vezető felszólította a frissen leszerelt forradalmárokat, hogy vegyenek részt a tartomány újjáépítésében.

A béke megállapodást a tavalyi cunami után sikerült mindkét félnek aláírnia. Aceh tartomány szenvedte ugyanis a legsúlyosabb károkat a szökőár idején, közel 170 ezren vesztették életüket. A rombolás és az emberéletek ilyen mértékű vesztesége nem hagyta érintetlenül a két oldal döntéshozóit, így megkötötték a békeszerződést, számolt be a BBC. A megállapodás értelmében az indonéz kormány kivonja csapatait a tartományból, és különleges autonómiát biztosít Acehnak annak fejében, hogy a lázadók is leteszik a fegyvert.