Ervin
14 °C
21 °C

Magas rangú palesztin vezetővel végeztek az izraeliek

2001.08.27. 21:03
Egy szombati palesztin rajtaütésre válaszul Izrael rakétatámadást intézett egy palesztin radikális szervezet irodája ellen, megölve a szervezet vezetőjét. A palesztin válasz sem váratott sokáig magára: hétfőn este fegyveresek végeztek egy ciszjordániai zsidó telepessel.
Izraeli helikopterek hétfőn rakétatámadást intéztek Abu Ali Musztafa palesztin militáns vezető irodája ellen; a Népi Front Palesztina Felszabadításáért (PFLP) nevű szervezet vezetője életét vesztette, négy munkatársa megsérült. Musztafa volt a legmagasabb rangú palesztin vezető, akit Izrael az intifáda során megölt. Az eset előzménye: a radikális szervezet két tagja szombaton rajtaütést intézett egy katonai bázis ellen, három izraeli katonával végezve.

Jasszer Arafat palesztin elnök elítélte Musztafa megölését, Jaszir Abed Rabbo tájékoztatási miniszter pedig "példátlan bűncselekményt" emlegetett, és fenyegetőzött, hogy Izrael "nagy árat fog fizetni a magas rangú palesztin politikai vezető meggyilkolásáért". A palesztin városok utcáin ezrek tüntettek a támadás ellen, és a tüntetőket Jasszer Arafat is fogadta. Arafat kijelentette: "Egy nagy vezetőt vesztettünk el, aki igazi mártírrá lett". Ezután a különböző mozgalmak képviselőit irodájába invitálta, hogy tisztelegjenek a meggyilkolt palesztin vezető emléke előtt. Az esetet egyébként elítélte az Európai Unió is.

Izrael azzal védekezett, hogy a palesztin vezető "nem politikus volt, hanem veszedelmes terrorista", aki számos Izrael-ellenes pokolgépes merényletet irányított az intifáda 11 hónapja alatt.

Válaszul megöltek egy zsidó telepest

Musztafa halálára válaszul a PFLP fegyveresei hétfő este agyonlőttek egy ciszjordániai zsidó telepest. Damaszkuszi sajtótájékoztatóján a szervezet szóvivője rögtön vállalta a felelősséget az akcióért.

Amerikai, európai, orosz kezdeményezés a rendezésért?

Közben Wolfgang Schüssel osztrák kancellár az ausztriai Alpbach Fórumon hétfőn azt javasolta, hogy az EU, az Egyesült Államok és Oroszország közösen ragadja meg a kezdeményezést a közel-keleti konfliktusban, és igyekezzen együttes erővel tárgyalóasztalhoz ültetni a feleket. Louis Michel belga külügyminiszter, akinek országa az EU soros elnöki tisztségét tölti be, üdvözölte ugyan Schüssel javaslatát, de úgy vélekedett, hogy nincsenek meg egy ilyen kezdeményezés előfeltételei.