Emma
-2 °C
6 °C

Másodszor mondott csődöt egy amerikai rakétavédelmi rendszer

2003.06.19. 15:28
Egymás után másodszor hajtottak végre sikertelen kísérletet a Csendes-óceánon az amerikai Aegis ballisztikus rakétavédelmi rendszerrel. Kritikusok szerint a Bush elnök elképzelései által kiépítendő országos rakétaelhárító rendszer túl drága.
A Pentagon csütörtöki közlése szerint a szerdai gyakorlat során célpontként egy Aries típusú rakétát bocsátottak fel a Hawaii-szigetcsoporthoz tartozó Kauairól. Majd elfogására mintegy két perc elteltével egy SM-3-as rakétát indítottak a Lake Erie cirkálóról, az óceán egy meg nem határozott térségéből. Az SM-3-as azonban elvétette célpontját.

Sejtették

A kudarc okának feltárására kiterjedt vizsgálatot indítottak. A Rakétavédelmi Ügynökség szóvivője, Chris Taylor az AP hírügynökségnek elmondta: az Aegis-rendszerrel az elmúlt két és fél évben végrehajtott három teszt sikerrel zárult. A mostani összességében a második, a tengeren végrehajtottak közül viszont az első sikertelen kísérlet volt. Taylor elismerte, hogy már az elején látható volt, hogy az SM-3-as rakéta eltéveszti a célpontot, pedig az irányító rendszer tökéletesen működött.

Kivitelezhető-e?

Tavaly decemberben felvázolt tervei szerint George Bush amerikai elnök 2005-ig hadrendbe akar állítani egy kezdetleges országos rakétaelhárító rendszert. A terv bírálói azonban megkérdőjelezik, hogy az elnök elképzelése keresztülvihető-e, s hogy az általa feltételezett támadás veszélye igazolhatja-e a hatalmas kiadásokat.